More

    Grâul de panificaţie, adevăratul “as din mânecă”

    Ploile au coborât în toată Europa, iar morarii se pregătesc să plătească în plus pentru marfă. Cei mai mari producători de grâu de panificaţie din Uniunea Europeană au în acest sezon o recoltă cumulată de 84,2 milioane de tone, în scădere cu 2,5% (2,2 milioane de tone), în timp ce producţia totală de grâu (furajer şi panificabil) a acestora creşte cu 3,7% (4,23 milioane tone). Micşorarea cantităţii de grâu de panificaţie îi va pune în avantaj pe fermierii care au ţinut în silozuri marfa cu astfel de specificaţii pentru că în toamnă preţul grâului furajer urmează să fie tras în jos de cantitatea mare de porumb ce urmează a fi strânsă de pe câmp.

    România are a doua cea mai mică pondere a grâului de panificaţie în totalul producţiei între primele zece ţări cu cele mai mari recolte de grâu ce poate fi folosit pentru producţia de pâine, biscuiţi, făină sau paste. Producţia locală de grâu de panificaţie este estimată la 3,9 milioane tone în acest sezon. Consumul este prognozat la 3,3 milioane tone, în creştere cu 2,5% faţă de sezonul precedent.

    Problemele de calitate a grâului pe piaţa europeană au fost semnalate la sfârşitul săptămânii trecute şi în raportul dat publicităţii de International Grains Council, for internaţional al economiilor cu interese majore pe piaţa cerealelor. Cantitatea în creştere a grâului furajer generează un adevărat “cocktail” pe piaţa românească ce va pune presiune atât pe preţul grâului furajer, cât şi pe cel al porumbului.

    Grâul furajer şi porumbul sunt produse complementare, ce pot fi folosite într-o anume măsură în acelaşi fel în fermele de animale. Ploile abundente din primele luni de vară dau siguranţă şi pentru o recoltă de cel puţin 10 milioane de tone de porumb, ceea ce va determina o aliniere relativă a preţurilor acestor două produse. În schimb, cantitatea mai mică de grâu de panificaţie disponibilă în piaţă dă o gură de aer fermierilor care au reuşit să menţină sus specificaţiile cu ajutorul investiţiilor în tehnologie şi prin stocarea corectă a mărfii strânse de pe câmp.

    Ioan Raţiu

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE