More


  Instituţiile publice, inaccesibile persoanelor cu handicap

  - Advertisement -

  dialog

  În cadrul şedinţei de ieri a Comisiei de Dialog Social, subprefectul Altfatter Tamas a prezentat o adresă a ministrului delegat pentru Dialog Social, Aurelia Cristea, privind respectarea prevederilor legale privind accesul persoanelor cu dizabilităţi în instituţiile publice, respectiv la informaţiile de interes public. În urma discuţiilor, a reieşit că aceste prevederi legale nu sunt respectate în instituţiile publice din judeţul Satu Mare. Directorii acestora susţin că nu pot să respecte legea întrucât nu li s-au alocat niciodată fonduri în acest sens. Prefectura Satu Mare va monitoriza de acum înainte modul în care este asigurat accesul persoanelor cu dizabilităţi în toate instituţiile publice.

  Proba rampei pentru directori
  Viceprimarul municipiului Satu Mare, Marcela Papici, a declarat că există destul de multe instituţii publice care nu asigură rampe de acces pentru persoanele cu handicap locomotor. De asemenea, în numeroase locuri, aceste rampe de acces sunt făcute doar formal, neputând fi folosite de către cei pentru care au fost amenajate, a mai arătat viceprimarul Marcela Papici. Subprefectul Altfatter a anunţat că Prefectura va monitoriza modul în care este asigurat accesul persoanelor cu dizabilităţi în instituţiile publice, adăugând că deţine informaţii că nu toate rampele sunt utilizabile.

  Directorul Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială Satu Mare, Vartolomeu Bartoş, a arătat că instituţia pe care o conduce a efectuat anul trecut un control în şcoli privind respectarea prevederilor legale privind asigurarea accesului persoanelor cu dizabilităţi locomotorii în unităţile de învăţământ. În urma controlului, a reieşit că majoritatea din cele 67 de şcolile verificate nu respectă aceste prevederi. Directorii au răspuns că nu e vina lor, întrucât nu au primit fonduri de la primării pentru asemenea investiţii. Directorul Bartoş a declarat că, din cauza lipsei fondurilor, accesul persoanelor cu handicap nu se respectă în nicio instituţie publică. Referitor la rampele realizate doar de ochii lumii, Vartolomeu Bartoş a declarat că directorii acestor instituţii ar trebui puşi în cărucior cu rotile şi puşi să urce ei rampele, iar dacă nu pot face acest lucru ar merita să fie amendaţi.

  Măsuri speciale în şcoli
  Întrucât ar fi necesare fonduri importante, directorul Bartoş a propus ca asigurarea accesului persoanelor cu dizabilităţi să înceapă să fie asigurat în unităţile şcolare din municipiul Satu Mare. Inspectorul şcolar general Claudiu Mondici a arătat că în şcoli există rampe de acces, iar clasele frecventate de elevi cu dizabilităţi locomotorii au fost mutate la parter. De asemenea, Mondici a declarat că n-au existat sesizări din partea părinţilor în această privinţă.
  Directorul Bartoş a declarat că legea prevede nu doar asigurarea rampelor de acces, ci şi a unor grupuri sanitare speciale, instalarea de butoane de urgenţă, de lifturi speciale şi alte asemenea măsuri. Viceprimarul Marcela Papici a declarat că reursele financiare alocate învăţământului sătmărean sunt limitate, iar efectuarea unor asemenea investiţii în şcolile nefrecventate de copii cu dizabilităţi nu sunt urgente. Viceprimarul Papici a mai arătat că majoritatea copiilor cu dizabilităţi vor frecventa cursurile unităţii speciale de învăţământ care va funcţiona sub tutela Consiliului Judeţean, în fosta Şcoală generală nr.13.

  Liderul sindical Dan Burulea a semnalat faptul că trotuarele de pe strada Cerbului sunt pline de rugi de mure. Întrucât nu pot circula pe trotuar, pietonii sunt nevoiţi să coboare pe carosabil, lucru care creşte riscul producerii de accidente de circulaţie.

  Szasz Lorand  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img