More


  Italienii preferă să investească în România

  - Advertisement -

  Numărul companiilor italiene care investesc în România este în creştere. Sunt circa 40.000 de companii cu acţionariat italian, dintre care doar anul trecut au fost înregistrate 2.500. Mai mult, în primul semestru din acest an, cifrele arată încă 850 de firme. Companiile cu capital italienesc prezente în România au avut o cifră de afaceri totală de 32 de miliarde de lei (7 milioane de euro) şi un profit de 1,7 miliarde lei (386 milioane de euro) la 137.000 de angajaţi în 2012.
  Printre alte companii din piaţa locală se numără grupul Enel, cel mai mare distribuitor privat de energie electrică cu afaceri cumulate de 1,5 miliarde de euro anul trecut, producătorul de anvelope Pirelli Tyres România, cu afaceri de 342 milioane de euro în 2012, retailerul italian de lenjerie intimă Calzedonia, prezent cu şase magazine sub acest brand şi o fabrică în Arad, producătorul italian de ciocolată şi dulciuri Ferrero, constructorul italian Astaldi, care a lucrat şi autostrada Cernavodă – Medgidia şi alte companii. Cei mai mari jucători de pe piaţa locală au avut afaceri totale de 8,8 miliarde de lei (2 miliarde de euro) în 2012.
  “Pentru o consolidare a relaţiilor dintre Italia şi România şi pentru a atrage mai multe companii italiene pe piaţa locală este necesară stabilitatea mediului economic şi comercial. Mai mult, se cere garantat un cadru legal stabil, fără schimbări rapide şi nejustificate”, a declarat ambasadorul Italiei în România, Diego Brasioli.
  Italia este al doilea cel mai important partener al României la export, dar şi la import, valoarea schimburilor comerciale ajungând la 11,7 miliarde de euro anul trecut, iar potrivit statisticii s-au exportat în Italia produse în valoare de 5,7 miliarde de euro anul trecut, în creştere cu 5,7% faţă de anul anterior şi a importat produse în valoare de 6 miliarde de euro, în creştere cu 2%.
  Italia este unul dintre cei mai importanţi investitori străini din România, valoarea totală a investiţiilor fiind de 5% din totalul capitalului subscris în 2012. Italia este una dintre ţările în care muncesc cei mai mulţi români, peste un milion, potrivit ultimelor date. Italienii deţin 220.000 de hectare de teren agricol în România, care valorează 800 milioane de euro. De asemenea, italienii au o felie de 11% din sistemul românesc bancar.
  Apreciind acest bilanţ, se vorbeşte şi de perspective deosebit de încurajatoare pentru a atrage pe viitor cât mai mulţi investitori din Peninsulă. În general, cei care au o acţiune în activitatea de până acum declară că sunt mulţumiţi cu condiţiile care le au, dar insistă să reclame modificările cam dese la legislaţia economică. E o boală a creşterii, dar oare cât trebuie să dureze vindecarea? Şi, de asemenea, încă mai abundă birocratismul în încheierea actelor de afaceri.

  Ioan Raţiu  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img