More

  O jumătate de secol de Castelanii la Carei

  afis

  Direcţia de Cultură a Municipiului Carei şi Centrul Cultural al municipiului Carei, cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Carei, organizează în data de 6 septembrie anul curent un eveniment cultural deosebit de important pentru municipiul Carei. Anul 2014 marchează 50 de ani de la debutul fenomenului artistic muzical Castelanii, a cărui amploare, unicitate şi continuitate este comparabilă cu cea a faimoaselor şcoli de artă şi de muzică. Fenomenul Castelanii a evidenţiat potenţialul artistic al oraşului Carei la nivel naţional şi internaţional, lansând numeroşi interpreţi şi profesionişti în industria muzicii. Competenţa lor muzicală a fost confirmată prin numeroasele succese obţinute la concursurile de muzică din ţară şi din străinătate, lăsând în urma lor o bogată moştenire culturală oraşului Carei, prin prezenţa lor pe micul ecran încă din anii 70, lansarea de discuri muzicale şi colaborări cu artişti şi compozitori de prestigiu. În prezent, Castelanii reprezintă un punct de referinţă pe harta muzicală a istoriei cât şi un brand care defineşte oraşul Carei.

  Manifestările vor debuta sâmbătă, 6 septembrie, de la ora 11.00, în Sala Cavalerilor a Castelului Karolyi, cu un simpozion despre istoria Castelanilor, decernare de diplome, expoziţie de fotografii, diplome şi afişe, lansarea cărţii Castelanii 50 de ani, dezvelirea bustului profesorului Peter Karácsonyi şi acordarea titlului de Cetăţean de Onoare, Post Mortem, profesorului Peter Karácsonyi. La eveniment şi-a anunţat participarea compozitorul Zsolt Kerestely. De la orele 16.00 şi 19.00 va avea loc la Casa Comunitară Sf. Ladislau, spectacolul festiv “Castelanii”, cu participarea mai multor generaţii – de la membrii fondatori până la Castelanii de azi de la Centrul Cultural al Municipiului Carei. Iar de la ora 21.00, va urma masa festivă a Castelanilor şi a invitaţilor acestora care se va desfăşura la Restaurantul Bucureşti.

  Logo-ul evenimentului a fost realizat de artistul plastic Smaranda Milu Némethi, căruia organizatorii îi mulţumesc pe această cale. Totodată, bustul lui Peter Karacsonyi a fost realizat din donaţiile castelanilor, acesta urmând să fie prezentat în cadrul simpozionului, unde se mai pot face donaţii. Aşezarea acestuia în curtea Centrului Cultural va fi posibilă în cursul lunii octombrie, atunci când vor fi finalizate lucrările de amenajarea a interiorului noului Centru Cultural.
  Pavel Prodaniuc

  ȘTIRI RECENT ADĂUGATE