More


  PORTRETUL UNUI CAVALER AUTOHTON

  =

  De fiecare dată când mă întâlnesc cu profesorul-scriitor şi realizator de emisiuni TV TEODOR DOREL CURPAŞ, mă simt nemuritor de tânăr, în siguranţă şi puternic. Mai mult de-atât, în timpul conversaţiilor cu dumnealui am sentimentul că pot să-mi dezlănţui imaginaţia, mă pot confesa, pot fi analitic la cote elevate, pentru că ştiu, simt de fiecare dată, că sunt înţeles şi respectat în urma emiterii unor judecăţi de valoare. Dacă în timpul comunicării este nevoie de completări sau confirmări, profesorul-scriitor TEODOR DOREL CURPAŞ, cu tact şi argumente bine documentate, intervine pentru a întregi o idee sau un deziderat.

  Dacă ar fi să-l compar în urma percepţiilor mele, l-aş asemăna cu un cavaler îmbrăcat într-o mantie albă, dotat cu o conştiinţă aleasă, care străluceşte ca un giuvaier meşteşugit din cele mai scumpe diamante. Această lumină interioară o regăsim în toate cărţile pe care TEODOR DOREL CURPAŞ le-a scris de-a lungul trecerii sale prin vreme până în prezent, dar şi în memorabilele sale acţiuni altruiste. Lumina vastei sale creaţii în sinteză este împodobită cu contemplările, trăirile, observaţiile sale pertinente, istorice, antologice, portretistice şi sunt poleite cu farmecul lucrului bine făcut.

  Constant şi perseverent în ceea ce priveşte virtuţile morale, TEODOR DOREL CURPAŞ este în permanenţă un model, un luptător neînfricat în ceea ce priveşte respectarea principiilor umane, o personalitate autentică a cetăţii Sătmarului, un cetăţean de onoare neîncoronat, care nu a reuşit să se desprindă nicio clipă din această comunitate pe care o iubeşte, o respectă şi o venerează prin faptele sale şi implicarea sa emoţională. Oricâte drumuri ar fi străbătut, oricâte şanse i-a oferit viaţa pentru a pleca pe alte tărâmuri îndepărtate, acest om de onoare nu a reuşit să se desprindă, să se înstrăineze de leagănul tinereţii şi a vieţii sale autohtone, care se numeşte Satu Mare şi implicit România.

  Tresare când semenii săi suferă, iar conştiinţa sa este menită să facă bine, să sprijine valorile autentice insuficient susţinute din punct de vedere material. Militează în momente de cumpănă pentru adevăruri, care nu s-au spus şi se implică în rezolvarea unor cazuri delicate, chiar dacă sabia lui Damocles îi stă de multe ori deasupra capului. Profesorul-scriitor TEODOR DOREL CURPAŞ are simţul proporţiilor şi gândirea unui strateg, care ştie întotdeauna să anticipeze în timp util posibilele consecinţe ale unor acţiuni nefaste pentru comunitate sau pentru individ.

  La mulţi ani, d-le profesor-scriitor TEODOR DOREL CURPAŞ! La mulţi ani pentru toate împlinirile scriitoriceşti actuale şi pentru cele care vor vedea în curând lumina tiparului şi a televiziunii NORD VEST TV. La mulţi ani, d-le profesor-scriitor TEODOR DOREL CURPAŞ pentru extraordinara metamorfoză scriitoricească pe care aţi reuşit să o materializaţi în opere, care imortalizează pentru totdeauna propria dv. personalitate, faptele şi personalităţile remarcabile ale acestui neam nemuritor.

  Cel mai mare cadou pe care-l puteţi oferi profesorului-scriitor TEODOR DOREL CURPAŞ acum la împlinirea celor 75 de ani ai săi, este… să deschideţi în fiecare zi coperţile cărţilor sale, pentru a păşi cu mare curiozitate, prin intermediul lecturii, în sanctuarul sufletului său măreţ şi nobil.

  Dumitru Ţimerman  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img