More


  Prefectul Avram cere eliminarea accizei la pălincă

  - Advertisement -

  avram

  În urma întâlnirii organizate de prefectul Eugeniu Avram cu reprezentanţii asociaţiilor producătorilor de pălincă din judeţul nostru şi reprezentanţii instituţiilor deconcentrate, au fost stabilite o serie de propuneri de modificare a Codului Fiscal în ceea ce priveşte accizarea alcoolului produs din fructe în gospodăriile populaţiei. Propunerile vor fi trimise Guvernului României, a anunţat ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, prefectul Eugeniu Avram. Propunerile de modificare vizează neaccizarea cantităţii de 200 litri de pălincă pe gospodărie, acciză mai mică de zece ori pentru pălinca ce depăşeşte cantitatea scutită de accizare, respectiv scoaterea cazanelor de pălincă din categoria antrepozitelor fiscale.

  Două sute de litri de pălincă neaccizată
  Propunerile de modificare a Codului Fiscal în ceea ce priveşte accizarea alcoolului produs din fructe în gospodăriile populaţiei vizează aliniatele 2, 3 şi 4 ale articolului 206, punctul 14, privind alcoolul etilic. În prezent, la alineatul 2 se stipulează că “ţuica şi rachiurile de fructe destinate consumului propriu al gospodăriilor individuale, în limita unei cantităţi echivalente de cel mult 50 de litri de produs pentru fiecare gospodărie individuală/an, cu concentraţia alcoolică de 100% în volum, se accizează prin aplicarea unei cote de 50% din cota standard a accizei aplicate alcoolului etilic, cu condiţia să nu fie vândute, potrivit prevederilor din normele metodologice”. Potrivit propunerii de modificare, alineatul 2 are următorul cuprins: “ţuica, pălinca, rachiurile din fructe, drojdia de vin, ginars şi tescovina destinate consumului propriu al gospodăriilor individuale, în limita unei cantităţi echivalente de cel mult 100 de litri de produs pentru fiecare gospodărie individuală pe an, cu concentraţie alcoolică de 100% în volum, se exceptează de la plata accizelor, cantitatea reprezentând 200 litri de distilat din fructe la 50 grade”.

  Acciză de zece ori mai mică
  Actualul alineat 3 al aceluiaşi articol, la punctul 14 arată că “pentru alcoolul etilic produs în micile distilerii, a căror producţie nu depăşeşte 10 hectolitri alcool pur/an, se aplică accize specifice reduse”. În popunerea de modificare se stipulează că “pentru alcoolul etilic produs de micile distilerii a căror producţie este mai mare de 100 l în volum alcoolic de 100%, respectiv 200 l la 50 grade volum alcoolic depăşind consumul propriu va plăti o acciză de 10 ori mai mică faţă de acciza standard”. La alineatul 4, în loc de formularea “beneficiază de nivelul redus al accizelor micile distilerii care sunt independente din punct de vedere juridic şi economic de orice altă distilerie, nu funcţionează sub licenţa de produs a unei alte distilerii şi care îndeplinesc condiţiile prevăzute de normele metodologice”, se propune modificarea cu formularea “cazanele care produc ţuică, pălinca, rachiurile din fructe, drojdia de vin, ginars şi tescovina din gospodăriile proprii săteşti şi comunale legal constituite nu vor constitui antrepozite fiscale atât timp cât nu desfăşoară o activitate de producţie, economică sau de comerţ ci doar prestări servicii pentru populaţie”.

  O excepţie pentru acest an
  Prefectul Eugeniu Avram a declarat că va face demersuri la nivel instituţional pentru modificarea Codului Fiscal, cu atât mai mult cu cât în acest an s-a înregistrat o producţie foarte bună de prune, iar cetăţenii stau cu borhotul în ogradă, aşteptând să înceapă să-l proceseze. Prefectul Avram a adăugat că le-a solicitat producătorilor de pălincă din judeţ care îşi încep activitatea să respecte protecţia mediului şi să notifice organele fiscale.

  Prefectul judeţului Satu Mare a declarat că, deşi nu s-a primit acceptul Comisiei Europene în vederea modificării accizării pălincii, Guvernul ar putea face o excepţie în acest an, datorită producţiei bune de prune. Anul viitor, când vor avea loc din nou negocieri cu Comisia Europeană, premierul Victor Ponta este decis să rediscute regimul de accizare al pălincii, a dat asigurări prefectul Avram.

  Szasz Lorand  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img