More

  Rusia sare calul

  Premierul rus Dimitri Medvedev a anunţat că, în replică la sancţiunile occidentale adoptate împotriva Moscovei, Rusia a decretat o “interdicţie totală” a majorităţii produselor alimentare provenite din ţările Uniunii Europene şi din SUA. Decretul care interzice sau limitează timp de un an importurile a fost semnat de preşedintele Vladimir Putin şi vizează carnea de porc, de vită şi de pui, peştele, brânza, laptele, legumele şi fructele provenite din SUA, Uniunea Europeană, Australia, Canada şi Norvegia.

  Sancţiunile anunţate de Moscova riscă să genereze un blocaj în ţările comunitare care pierd o importantă piaţă de desfacere, mai ales în ceea ce priveşte fructele şi legumele. Anul trecut, Germania şi Olanda erau alături de Ucraina şi Brazilia printre principalii furnizori ai Rusiei, care importă 35% din consumul său alimentar. Conform Eurostat, Federaţia Rusă importă anual produse alimentare în valoare de 15 miliarde de euro din Uniunea Europeană şi de 11 miliarde de euro din Statele Unite.

  Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, atrage atenţia că decizia Rusiei îi va afecta indirect pe producătorii români, deoarece exporturile din Europa s-ar putea redirecţiona pe continent, inclusiv pe piaţa românească, creând presiune asupra fermierilor din ţara noastră. Chiar dacă nu exportăm foarte multe produse alimentare pe piaţa rusă (în 2013 valoarea lor a fost de 41 milioane de euro) ţara noastră ar putea fi totuşi afectată pentru că o serie de alte ţări din UE vor trebui să-şi găsească altă piaţă de desfacere creând astfel presiune şi asupra producătorilor români, printr-o concurenţă agresivă. Din acest motiv, Daniel Constantin pledează pentru o discuţie rapidă la nivelul Uniunii Europene în vederea luării unor măsuri ferme în faţa unei situaţii în care, în mod firesc, fiecare stat va încerca să-şi protejeze producătorii proprii şi propria industrie alimentară.

  Uniunea Europeană a anunţat că îşi rezervă “dreptul de a lua măsuri” împotriva Moscovei după decizia în mod clar politică a autorităţilor ruse de a interzice vreme de un an importurile majorităţii produselor alimentare din Europa şi SUA. După anexarea ilegală a Crimeii şi destabilizarea Ucrainei, Rusia a găsit un nou prilej sfidător de a sări calul.

  Voicu D. Rusu

   

  ȘTIRI RECENT ADĂUGATE