Speranţele îndreptăţite ale Ucrainei

La sfârşitul săptămânii trecute, Ucraina a sărbătorit 23 de ani de independenţă, moment de răscruce pentru soarta ei, şi, totodată, prilej care marchează adoptarea, în 1991, a Declaraţiei de independenţă faţă de URSS şi adoptarea în 1996 a Constituţiei care a transformat acest stat într-o republică semiprezidenţială.

În preziua aniversării acestor evenimente, cancelarul german Angela Merkel s-a aflat în vizită în Ucraina, susţinând integritatea teritorială a acesteia şi subliniind că are în vedere obiectivele esenţiale ale politicii germane, care nu exclud noi sancţiuni vizând Moscova.

Este de remarcat faptul că Angela Merkel este demnitarul occidental cu cel mai înalt rang care a vizitat Ucraina de la declanşarea crizei care a provocat deteriorarea relaţiilor dintre Rusia şi Occident. Totodată, cancelarul Germaniei a folosit acest prilej pentru a denunţa încă o dată anexarea peninsulei Crimeea de către Moscova, afirmând că Europa nu va putea recunoaşte niciodată acest demers, pentru a nu crea un precedent periculos.

Unii analişti politici susţin că prezenţa Angelei Merkel în ajunul Zilei Independenţei la Kiev şi în timpul conflictului armat în care este implicată Rusia este un semnal evident de susţinere a cauzei Ucrainei. Pe de altă parte, alţi experţi susţin că această vizită vizează stimularea Ucrainei pentru a-i face concesii lui Vladimir Putin, care să-i salveze onoarea şi în măsură să evite noi sancţiuni la adresa Moscovei, dependentă de economia germană şi în prezent.

În preambulul unui summit regional la care ar urma să participe Vladimir Putin şi Petro Poroşenko şi lideri ai Uniunii Europene, preşedintele Ucrainei a avertizat că nu este dispus să sacrifice în niciun caz suveranitatea ţării sale. Dar conflictul continuă. Rebelii proruşi au prezentat duminică în faţa mulţimii strânse, în bastionul separatist din Doneţk, mai multe zeci de prizonieri de război, militari din armata regulată ucraineană. Aceştia au fost întâmpinaţi cu reacţii şi huiduieli umilitoare. Aceasta, în timp ce în restul ţării ucrainenii sărbătoreau Ziua Independenţei.

Informat despre cele întâmplate la Doneţk, la parada militară de la Kiev, preşedintele Petro Poroşenko a promis să aloce în anii următori peste 2,2 miliarde de euro pentru echiparea armatei naţionale. De asemenea, referindu-se la conflictul din estul ţării, a repetat faptul că Ucrainei i s-a impus un război din afară, dar şi convingerea că “lupta pentru independenţă” se va încheia cu victoria ucraineană.

Orice ar fi, speranţele Ucrainei şi a ucrainenilor că înţelepciunea va pune capăt conflictului cu Rusia sunt pe deplin îndreptăţite şi în folosul păcii în Europa şi în lume.

Voicu. D. Rusu

1 COMMENT

  1. bordei zena spune:Sunt mandra ca Romania are un asa om ptiloic ca dumneavoastra. Imi doresc sa reusiti sa va formati o echipa in ptiloica cu valorile si standardele de viata pe care le aveti multe din ce se intampla azi in tara , se datoreaza cu siguranta viziunii clare pe care o aveti in ptiloica dumneavoastra sunteti o mare binecuvantare pentru Romania de azi Mult succes mai departe in lupta pentru Adevar si Dreptate, care pot aduce Romaniei prosperitatea pe care toti ne-o dorim. Sunteti cu adevarat un om special pentru Romania zilelor noastre

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Citește și...

ALERTĂ! Mai avem un CAZ de CORONAVIRUS în județ. Încă un bărbat, depistat POZITIV

Județul Satu Mare se confruntă cu un nou caz de coronavirus. Dacă până acum am avut de a face cu un caz din Iași...

Un nou caz în județ! Bărbat din zona Oașului cu CORONAVIRUS.

Un nou caz de Coronavirus a fost confirmat în județul Satu Mare. Ar fi vorba de un bărbat de peste 70 de ani din...

NU UITA! La noapte ROMÂNIA trece la ora de vară! STĂM ÎN CASĂ CU O ORĂ MAI PUȚIN!

Ora de vară 2020. În această noapte , România trece la ora de vară: Ora 03:00 va deveni ora 04:00 și vom dormi cu...

Mai e puțin și trecem la SCENARIUL 4 în România! Ce măsuri suplimentare ar urma să se ia!

Numărul de infectări cu COVID-19 a crescut în România, în ultimele zile, iar autoritățile încep să se pregătească pentru scenariul 4, atunci când vor...

NORMALIZARE. Numărul celor care TRAZITEAZĂ vămile din județ, în scădere DRASTICĂ

În perioada 27.03.2020, ora 19:15 - 28.03.2020, ora 07:15, la PTF Petea, pe sensul de intrare în țară s-au prezentat 164 persoane. Dintre acestea,...