La sfârşitul săptămânii trecute, Ucraina a sărbătorit 23 de ani de independenţă, moment de răscruce pentru soarta ei, şi, totodată, prilej care marchează adoptarea, în 1991, a Declaraţiei de independenţă faţă de URSS şi adoptarea în 1996 a Constituţiei care a transformat acest stat într-o republică semiprezidenţială.
În preziua aniversării acestor evenimente, cancelarul german Angela Merkel s-a aflat în vizită în Ucraina, susţinând integritatea teritorială a acesteia şi subliniind că are în vedere obiectivele esenţiale ale politicii germane, care nu exclud noi sancţiuni vizând Moscova.
Este de remarcat faptul că Angela Merkel este demnitarul occidental cu cel mai înalt rang care a vizitat Ucraina de la declanşarea crizei care a provocat deteriorarea relaţiilor dintre Rusia şi Occident. Totodată, cancelarul Germaniei a folosit acest prilej pentru a denunţa încă o dată anexarea peninsulei Crimeea de către Moscova, afirmând că Europa nu va putea recunoaşte niciodată acest demers, pentru a nu crea un precedent periculos.
Unii analişti politici susţin că prezenţa Angelei Merkel în ajunul Zilei Independenţei la Kiev şi în timpul conflictului armat în care este implicată Rusia este un semnal evident de susţinere a cauzei Ucrainei. Pe de altă parte, alţi experţi susţin că această vizită vizează stimularea Ucrainei pentru a-i face concesii lui Vladimir Putin, care să-i salveze onoarea şi în măsură să evite noi sancţiuni la adresa Moscovei, dependentă de economia germană şi în prezent.
În preambulul unui summit regional la care ar urma să participe Vladimir Putin şi Petro Poroşenko şi lideri ai Uniunii Europene, preşedintele Ucrainei a avertizat că nu este dispus să sacrifice în niciun caz suveranitatea ţării sale. Dar conflictul continuă. Rebelii proruşi au prezentat duminică în faţa mulţimii strânse, în bastionul separatist din Doneţk, mai multe zeci de prizonieri de război, militari din armata regulată ucraineană. Aceştia au fost întâmpinaţi cu reacţii şi huiduieli umilitoare. Aceasta, în timp ce în restul ţării ucrainenii sărbătoreau Ziua Independenţei.
Informat despre cele întâmplate la Doneţk, la parada militară de la Kiev, preşedintele Petro Poroşenko a promis să aloce în anii următori peste 2,2 miliarde de euro pentru echiparea armatei naţionale. De asemenea, referindu-se la conflictul din estul ţării, a repetat faptul că Ucrainei i s-a impus un război din afară, dar şi convingerea că “lupta pentru independenţă” se va încheia cu victoria ucraineană.
Orice ar fi, speranţele Ucrainei şi a ucrainenilor că înţelepciunea va pune capăt conflictului cu Rusia sunt pe deplin îndreptăţite şi în folosul păcii în Europa şi în lume.
Voicu. D. Rusu