More


  Ţepe cu telefoane replică

  - Advertisement -

  replica

  Tot mai mulţi sătmăreni cad în plasa diverşilor comercianţi ambulanţi dubioşi care le oferă copii după telefoane extrem de performante la preţuri foarte avantajoase. Deşi cred că au făcut o afacere foarte bună, în realitate au fost înşelaţi la drumul mare. Telefoanele pe care le-au cumpărat cu câteva sute de lei sunt nişte copii ieftine ale telefoanelor de firmă. Este vorba de copii fabricate în China, cunoscute şi sub numele de replici. Acestea pot fi procurate pe internet la preţul de câţiva euro bucata. Deşi arată ca şi telefoanele originale, replicile nu se ridică la aceleaşi performanţe, întrucât sunt confecţionate din piese ieftine şi slabe din punct de vedere calitativ. Cu toate acestea, numeroşi sătmăreni nici măcar nu şi-au dat seama că au dat o grămadă de bani pe o replică de câţiva euro.

  Tehnici bine puse la punct
  Cei care plasează replicile telefoanelor mobile au tehnici bine puse la punct. Aceştia abordează pe stradă sau în localuri diverşi sătmăreni, căutându-i pe amatorii de chilipiruri. Imediat ce îi identifică, plasatorii scot la iveală replicile, care arată exact ca şi modelele după care sunt copiate. Este vorba de modele scumpe, al căror preţ în magazine urcă peste suma de 1.000-1.500 de lei. După negocieri intense, plasatorii se arată dispuşi să vândă telefoanele la jumătate din preţul din magazinele de specialitate. Dacă observă că victima chiar îşi doreşte telefonul respectiv, mai lasă din preţ o sută sau două sute de lei. Dacă cumva victima devine suspicioasă în privinţa provenienţei telefonului oferit, plasatorii susţin că este vorba de un obiect furat, pe care doresc să îl valorifice cât mai repede. Tranzacţia se încheie rapid, victima alegându-se cu o replică ieftină.

  Sătmărenii înşelaţi au două variante, respectiv să accepte ţeapa sau să încerce să-şi recupereze banii vânzând altcuiva replica. Din cauza ruşinii, sătmărenii ţepuiţi nu se prea adresează Poliţiei. Unii dintre ei chiar reuşesc să scape de replici, vânzându-le uneori chiar în profit. Interesant este faptul că mulţi dintre posesorii de replici, în special cei mai în vârstă, care nu folosesc toate aplicaţiile telefonului, habar n-au că telefonul lor este doar o copie de câţiva euro a unui model original.

  Replici cu duiumul pe internet
  Replicile de telefoane mobile sunt aduse în special din China, unde nimeni nu respectă drepturile de autor. Pe internet sunt postate mii de anunţuri din partea vânzătorilor de replici. O replică a unui telefon mobil de ultimă generaţie costă de la câţiva euro până la 15-20 de euro. De asemenea, pe internet au apărut şi site-uri speciale, în care se arată ce trebuie să urmărească un client pentru a stabili dacă telefonul mobil pe care vrea să-l cumpere este original sau contrafăcut.

  Ţepele cu telefoanele replici au apărut şi în comerţul virtual. Diverse persoane postează anunţuri de mică publicitate, prin care oferă spre vânzare telefoane performante la preţuri atractive. Aceste persoane solicită plata în avans a telefonului, după care trimit produsul. Astfel, victima constată prea târziu că a achiziţionat o replică ieftină la preţul unui telefon mobil original. Sătmărenii ţepuiţi prin această metodă au şanse foarte mici, aproape inexistente, să-şi recupereze prejudiciul.

  Szasz Lorand  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img