More


  Tot mai puţini stranieri vin acasă în concediu

  - Advertisement -

  petea

  De câteva zile, prin vămile Petea şi Urziceni se simte afluxul românilor stabiliţi în străinătate, care se reîntorc în ţară pentru a-şi petrece concediul de vară. Potrivit reprezentanţilor Poliţiei de frontieră, numărul lor e mai scăzut decât în anul precedent. De altfel, numărul stranierilor care se întorc acasă în luna august pentru a-şi face concediul a scăzut continuu, de la un an la altul. Din cauza cheltuielilor pe care le presupune revenirea în România, mulţi dintre ei preferă să-şi petreacă concediul în ţările în care s-au stabilit.

  Stranierii, mai puţini de la an la an
  Stranierii au început să apară prin vămile Petea şi Urziceni în cursul zilelor de joi şi vineri. Deşi poliţiştii de frontieră s-au pregătit din timp pentru a evita aglomeraţiile în vămi, n-a fost nevoie de eforturi prea mari pentru a fluidiza traficul. În Vama Petea s-a lucrat pe două benzi pe sensul de intrare în ţară. Probabil că tot pe două benzi se va lucra în următoarele câteva zile. “Sosirea românilor care lucrează în străinătate a provocat creşterea valorilor de trafic pe sensul de intrare în ţară în PCTF Petea, însă nu a fost vorba de creşteri spectaculoase. S-a reuşit fluidizarea traficului prin deschiderea unei benzi suplimentare pe sensul de intrare în ţară. Din cele constatate de colegii mei, numărul românilor plecaţi la muncă în străinătate care se reîntorc în ţară în perioada concediilor, adică în luna august, este mai scăzut decât anul trecut. De altfel, acest număr a scăzut în fiecare an”, ne-a declarat purtătorul de cuvânt al Sectorului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Satu Mare, inspectorul principal Oana Totoran. Acelaşi fenomen se înregistrează şi în Vama Urziceni.

  O scădere a numărului de stranieri care revin în ţară s-a înregistrat atât cu ocazia sărbătorilor pascale cât şi cu ocazia sărbătorilor de iarnă. Totuşi, în acest an românii plecaţi la muncă în străinătate s-au întors în număr mai mare în ţară faţă de alţi ani cu ocazia Paştelui. Acest lucru s-a datorat faptului că în 2014 ortodocşii şi catolicii au sărbătorit deodată Paştele.

  Criza şi-a spus cuvântul
  Stranierii se întorc în număr mai scăzut în ţară din cauza greutăţilor de ordin financiar. Drumul până acasă constituie un adevărat efort financiar pentru ei. Pe lângă cheltuielile legate de combustibil, aceştia mai trebuie să aducă şi cadouri rudelor apropiate. Pentru majoritatea lor, un asemenea drum impune o cheltuială de peste 1.000 de euro. Întrucât vremurile sunt grele, unii stranieri preferă să-şi petreacă concediul în ţările în care s-au stabilit. Chiar dacă e aproape la fel de costisitor, în mod cert e mai puţin obositor. De asemenea, trebuie avut în vedere şi faptul că numărul stranierilor a scăzut continuu, întrucât foarte mulţi dintre ei au fost obligaţi să revină în ţară după ce au rămas fără locuri de muncă în străinătate.

  Criza economico-financiară îşi spune cuvântul asupra modului în care românii plecaţi la muncă în străinătate se reîntorc acasă în concediul din luna august. Pentru a economisi bani, aceştia revin în ţară îmbarcându-se mai multe familii într-o singură maşină. Autoturismele de tip VAN sunt preferate de stranieri, alături de tradiţionalele microbuze.

  Aşteptaţi cu sufletul la gură
  Chiar dacă revin în ţară în număr mai scăzut, stranierii sunt aşteptaţi cu sufletul la gură de către familii şi nu numai. Banii lor vor da un uşor avânt economiei locale. La fel se întâmplă şi în judeţul Satu Mare. Casele de schimb valutar abia aşteaptă să ruleze sumele în euro schimbate în lei de stranieri. Firmele care vând materiale de construcţii se aşteaptă la comenzi importante din partea stranierilor sătmăreni care au început să-şi construiască case din banii câştigaţi cu greu în străinătate. Banii lor vor da un uşor avânt atât comerţului cât şi alimentaţiei publice din judeţul Satu Mare.

  Szasz Lorand  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img