More

  Tradiţia în Tăşnad e la ea acasă!

  Despre Tăşnad s-au auzit numai lucruri frumoase şi ne este drag să ne mândrim cu un oraş prosper, cu oameni unul ca unul! O mare parte din reuşitele oamenilor din oraş şi zonă se datorează protopopiatului ortodox, chiar distinsului preot protopop Marian Crainic. Ce unitate de vederi la preoţii de aici, câtă dăruire şi pasiune pun pe activităţile educative ale tuturor, mai cu seamă ale copiilor, începând cu grădiniţa şi terminând cu liceul.

  Parohia condusă de preotul Marian Crainic, cu opt ani în urmă, a iniţiat Festivalul de toacă, festival care în 6 august a ajuns la ediţia a VIII-a. O zi importantă în viaţa creştinilor, fiind o mare sărbătoare: Schimbarea la Faţă. Am aflat, spre finele festivalului, că în această zi s-au împlinit 40 de ani de când PS Vasile din Oradea l-a hirotonit pe Marian Crainic la altarul credinţei. A însemnat mult pentru Marian Crainic această dată importantă din calendarul nostru creştin ortodox, pentru credinţa noastră. Frumoase cuvinte rostite de preotul Vasile Perşe, cuvinte la care adaug (n-am ştiut despre ce este vorba): felicitări, sănătate multă, acelaşi ataşament faţă de credinţa noastră, iubire pentru oameni! Îl asigur că această iubire este reciprocă. Frumoase urări au venit din partea primarului Vasile Mitraşca, a conducerilor de unităţi şcolare din tot protopopiatul, din partea conducătorilor de unităţi, amintindu-l pe Oliviu Buzgău – consilier judeţean, atât de ataşat bisericii, şcolii şi culturii de acolo!

  Festivalul s-a transformat într-un concurs, întrecere frumoasă în “bătaia” şi sunetele scoase de toacă, totul legat de tradiţie, pentru că sunetul de clopot şi de toacă a însemnat mult în istoria românilor! În plus s-au interpretat frumoase cântece populare, multe ducând spre frumoasele pricesne. Remarc pregătirea temeinică a copiilor, costumaţia de promovare a portului popular specific zonei, talentul în a mânui ciocănaşele şi vocea. Şi toate acestea prin îndrumarea doamnelor preotese şi a dascălilor din sate şi comune, din oraşul Tăşnad, cărora li s-au alăturat părinţii. Când am ajuns la frumoasa Catedrală din Tăşnad, m-au impresionat oamenii atât de mulţi din interior: participanţi – copii de toate vârstele, părinţi, preoţi şi preotese, dascăli, profesori de toate specialităţile, invitaţi. Existenţa unui juriu competent a ridicat prestigiul festivalului prin: preotul Vasile Perşe, preşedinte, profesoara Mariana Vulcan, preotul Florian Mocan, primarul Vasile Mitraşca. La concurs s-au înscris un număr de 36 de copii, cărora li s-au adăugat încă 4.

  Copiii au fost selectaţi din mai toate localităţile, parohiile aparţinătoare Protopopiatului Carei. Doamne, câte emoţii pe copiii ajunşi faţă-n faţă cu toaca, apoi în faţa microfonului, alături de părintele protopop Crainic şi în faţa bisericii plină de spectatori. Am filmat cât s-a putut pentru a prezenta secvenţe la ştiri. Emoţiile au crescut la final, când s-au decernat premiile stabilite de juriu. Au fost multe premii, avându-se în vedere categoriile de vârstă. Ce m-a impresionat a fost faptul că protopopul Crainic ştia câte ceva despre fiecare copil ajuns pe scenă, spunându-i laude şi cuvinte de mulţumire. Ce mult contează! N-am să enumăr toate cele 35 de nominalizări, dar câteva premii I sau speciale, spre bucuria copiilor, a părinţilor şi a celor care i-au pregătit: Cezara Borcovan – Tăşnad, Armina Nicoleta Mocan – clasă pregătitoare, Gregoriana Seleşi – Baba Novac, Maria Petrovan – Sărăuad, Paul Nicolae Cioban – Unimăt, Bogdan Balog – Tăşnad, Tudor Recăşan – Craidorolţ, Emanuel Zahari – Cheja, Mihai Cosmin Pop – Tăşnad, Ştefania Vasile – Tăşnad, Antoniu Adelin Dura – Baba Novac, Adrian Ilie Sabău – Carei, Ioana Andreea Mocan – Dacia, Paul Martin – Santău, Horaţiu Achim – Santău, Anamaria Varodi – Unimăt, Alin Mihai Lenghel – Carei, Lorena Balog – Tăşnad, Denisa Vasile – Tăşnad, Sânziana Onac – Tăşnad, Paul Martin – Santău. Premiu special: micuţa Antonia Ienciu – Unimăt.

  Subliniez frumoasa costumaţie a copiilor, talentul acestora, seriozitatea pregătirii lor, ambiţia şi dorinţa de a concura. Copii din peste 17 localităţi s-au adunat într-un concurs al frumuseţii, talentului şi ambiţiei, obişnuindu-se cu apariţia în faţa publicului, a juriului şi conştienţi fiind că reprezintă un colectiv, o comunitate din care provin. Din astfel de evenimente se descoperă talente, cu care se va munci în viitor spre perfecţiune. Felicitări Parohiei din Tăşnad, felicitări părintelui protopop Marian Crainic şi colectivului de organizare! Din nou, împlinirea, tradiţia la Tăşnad este la ea acasă!

  Teodor Curpaş

  ȘTIRI RECENT ADĂUGATE