More


  FORMULE ECONOMICE ?

  - Advertisement -

  Analizele economice reale şi pertinente ar trebui să se constituie ca premise esenţiale în luarea unor decizii în ceea ce priveşte drumul spre normalitate. Crearea unui sistem economic stabil pentru România, care să aducă bani la buget prin stimularea mai accentuată a producţiei indigene şi exporturilor. Bogăţiile României să fie exploatate numai şi numai de firme româneşti cu capital de stat, pentru că ele, bogăţiile, reprezintă avuţia naţională a acestei ţări şi nu “carnea de tun” a jefuitorilor de ţară. Aceasta este şi dorinţa oamenilor înţelepţi din popor, fie ei ţărani sau intelectuali.

  “Încurajaţi şi protejaţi producţia internă românească prin taxe vamale similare, practicate de alte state, pentru a contracara concurenţa neloială şi faimosul dumping”! – spun producătorii agricoli indigeni. Parteneriatele mixte, private şi de stat, gândite în sistemul economiei de piaţă, ar trebui să se constituie ca o punte de legătură necesară în această etapă a „acumulării salbatice” de capital. Există proprietari care vor să dea pământul în administrarea primăriilor. Parteneriatele ar putea rezolva această dorinţă a oamenilor ? Lăsaţi privaţii să se dezvolte în deplină libertate capitalistă, iar statul să le acorde mai multe facilităţi legale celor care dovedesc şi sunt cinstiţi, pentru încurajarea producţiei şi reîntoarcerea românilor acasă din străinătate. Ce-i drept există foarte mulţi români care doresc să se reîntoarcă acasă şi să investească într-un domeniu sau altul, dar deocamdată au reţineri bine întemeiate. Prin mijloace coercitive excesive încurajaţi: munca la negru, închiderea sau suspendarea activităţii unor firme, iar încasările la bugetul consolidat al statului scad de la un an la altul.

  Trăim vremuri de conjunctură economică, în care intervenţionismul statului, dozat şi bine calculat, ar trebui accentuat pentru crearea unui stat românesc democratic, în care valorile ascunse ale creaţiei economice, ale invenţiilor şi inovaţiilor să poată ieşi la iveală, printr-o relaxare fiscală suportabilă, în condiţiile actuale ale economiei de piaţă. De altfel, această idee forte este fundamentul pe care s-a clădit Uniunea Europeană, în jurul căreia gravitează şi celelalte deziderate. Numai prin invenţii şi inovaţii, afirmă analiştii economici, se poate crea o producţie eficientă, prin intermediul căreia putem deveni concurenţi de temut pe piaţa europeană şi, de ce nu, mondială.

  Intervenţiile legislative ale oamenilor bine pregătiţi din punct de vedere profesional, cu conştiinţă şi talent, ar putea descătuşa manifestarea liberă a inteligenţei autentice româneşti, care momentan se află în stare latentă sau în expectativă ? Trebuie să existe mai multe soluţii, oferite şi de alţi români de bine din diasporă, pentru a ieşi din “ carcera “ supravieţuirii de subzistenţă a românilor din ţară !

  Oricum, ne-am săturat să stăm în faţa străinătăţii cu capul plecat şi depersonalizat, ca ghiocelul abia ieşit de sub zăpadă sau să ne apostrofeze inculţii, conform zicalei: “ Nu-i destul că este prost(proastă) dar este şi fudul (fudulă) !“.

  Dumitru Ţimerman  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img