Un studiu realizat de D&D Research pe 1150 de persoane, pe un chestionar cu 36 de întrebări, la iniţiativa berii Bucegi, a concluzionat că pentru jumătate din români a şti o meserie este mai important decât a avea studii superioare, mai ales că o meserie permite celui care o practică să se “descurce oriunde” şi în orice condiţii. Cehtionaţi, 65% din părinţii români îşi sfătuiesc copiii să-şi aleagă profesii cu studii superioare (“gulere albe”). De asemenea, 49,3% dintre români consideră că meseriile sunt utile, dar acestea nu sunt respectate suficient: Top trei meserii care sunt respectate sunt din categoria “gulerelor albe”: medic, avocat, profesor, iar 57,4% din cei care practică deja o meserie s-ar reorienta către una din acceaşi categorie dacă ar putea să o ia de la capăt. Primele două alegeri: şofer şi mecanic.
65% dintre români consideră că o meserie se învaţă prin pregătire, la şcoală. Unu din trei tineri între 18 şi 24 de ani crede că o meserie se învaţă cel mai bine chiar la şcolile de meserii. 70% dintre români pun câştigul financiar pe primul loc: o “meserie de viitor” este aceea care aduce bani în prezent. Chiar şi meseriile aspiraţionale (care aduc respect, meserii “curate” şi unele cu impact social pozitiv) sunt apreciate în primul rând pentru că sunt şi bănoase. “Gulerele albastre” nu primesc respectul care li se cuvine. Însă dacă ar fi să o iei de la început, “gulerele albastre” ar opta tot pentru o meserie din aceeaşi categorie.
Deşi “gulerele albastre” nu intră în topul profesiilor respectate, iar meseriaşii nu sunt percepuţi ca fiind plătiţi suficient de bine, unul din doi români din categoria aceasta sunt mândri de meseria lor. Societatea românească este una a contrastelor. 65% din părinţi îşi sfătuiesc copiii să aleagă profesii cu studii superioare,iar 53% din tinerii între 18 şi 24 de ani ar prefera o meserie “gulere albastre”. În general, cei chestionaţi acordă prioritate practicii versus teoriei. Şi de asemenea, relaţiei cu locul de muncă.
Ioan Raţiu