România va fi inundată de investitori cu baniRomânia este o destinaţie favorită a fondurilor de investiţii din nordul şi vestul Europei, “pentru că arată foarte bine”, în condiţiile în care economia a crescut surprinzător de bine anul trecut, forţa de muncă este foarte bine pregătită şi ieftină, iar băncile au active imobiliare la preţuri foarte reduse. În plus, autorităţile plănuiesc listări sau privatizări importante, iar companiile mari prezente local se extind şi alţi jucători internaţionali de talie mare caută să intre în România, reiese din discuţiile purtate în cadrul conferinţei “Cei mai mari jucători din economie”, organizată recent la Bucureşti.

“România azi e o destinaţie favorită a fondurilor de investiţii care au adunat bani de la Londra sau din ţările nordice. Important e şi faptul că procentul de bani alocaţi României în cadrul acestor fonduri este în creştere. În 12 luni România va fi inundată de cash pentru că arată foarte bine. Banii vor veni şi în private equity şi în piaţa de capital”, a declarat Andrei Cionca, CEO al CITR Group.

Semne de revenire se văd chiar şi în piaţa imobiliară, potrivit Alincăi Păun, managing director al Colliers International, având în vedere că investitorii sunt în căutare de active aflate în dificultate sau caută să speculeze preţurile mici ale activelor scoase la vânzare de bănci. “Companiile mari se extind sau sunt companii mari care vor să intre pe piaţa locală. Industriile principale sunt DPO ( servicii de externalizare – n.a.), precum şi zona de IT”.

“Pe piaţa de birouri sunt extinderi, de asemenea, dar construcţiile noi întârzie să apară deoarece mai sunt multe spaţii libere în prezent. Cu toate acestea, cred că în 12-18 luni vom vedea din nou macaralele”, a mai spus Păun. Listările de companii de stat sunt alt motiv pentru venirea capitalului străin. “Începând de anul viitor sperăm să listăm primele companii fie din industria extractivă, fie din alte industrii. Prima companie la care mă gândesc pentru listare este Cuprumin”, a declarat ministrul Economiei, Constantin Niţă.

Ioan Raţiu

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts