SENZAŢIONALUL CONTRAFĂCUTAutorii de senzaţional contrafăcut speculează în fel şi chip faţetele unor evenimente cotidiene pentru a impresiona publicul larg, în special cel neavizat, şi iubitorii de bârfe. Trebuie să recunoaştem că nu e greu să faci „ dintr-un ţânţar armăsar “ mai ales dacă eşti şi recompensat pentru această muncă ingrată. Aceste „prăjiturele”negative de senzaţional proiectează o imagine deformată, indusă printr-un anumit punct de vedere tendenţios, despre anumite personalităţi sau evenimente. Din aceste evenimente agreate de publicul larg, care se situează de fapt în limitele normalului, autorii de senzaţional extrag din context anumite pasaje şi le transformă, din interes sau cu rea voinţă, într-un senzaţional desuet. Despre partea pozitivă şi creativă nu se vorbeşte “nici de-o culoare” în cadrul senzaţionalului contrafăcut.

Efectele de multe ori sunt dezastruoase mai ales pentru persoanele publice, care îndeplinesc o anumită misiune pe tărâmul vieţii sociale. Foare mulţi receptori ai senzaţionalului contrafăcut, uşor influenţabili, nu se mai chinuiesc să judece şi să pună în cumpănă informaţiile, care „zboară” prin lume ca nişte viespi agitate după ce le-a fost distrus cuibul. La toate acestea se adaugă şi panica în care intră cei implicaţi în prezentarea deformată a unei realităţi nevinovate.

Pentru a contracara aceste stări de fapt, insuficient de bine documentate, este foarte greu să explici eroarea senzaţionalului contrafăcut, răspândită în lume fără limite legale. Există şi situaţii în care cei lezaţi în mod direct sunt consiliaţi în mod profesional, iar în final autorii de senzaţional contrafăcut sunt chemaţi să dea socoteală în faţa instanţei. De multe ori, cei lezaţi apelează la calea justiţiei din cauza prejudiciului moral şi de imagine, inoculat intempestiv în spaţiu public de autorii de senzaţional contrafăcut.

În situaţii de conjuctură, autorii de senzaţional contrafăcut se transformă în adevăraţi mercenari plătiţi, alţii în şantajişti, pentru a compune în fel şi chip senzaţionalul contrafăcut, mai ales dacă acesta este îndreptat împotriva unui concurent de temut, riguros şi popular. Prin popor se cunosc deja aceste practici, iar comanda vehiculată este cunoscută de foarte mulţi oameni inteligenţi: “ Chiar dacă e curat, cinstit şi drept, găsiţi-i ceva, care să-l compromită în faţa poporului!”. Aceste comenzi sunt nemiloase, chiar criminale, în multe situaţii, pentru că senzaţionalul contrafăcut poate să distrugă în mare parte imaginea personalităţii unui om foarte bine intenţionat, cu valori morale creştine incontestabile.

Tendinţa percepţiei sociale este una pozitivă în ceea ce priveşte senzaţionalul contrafăcut. După aproape 25 de ani, de la evenimentele din Decembrie `89, marea parte a populaţiei nu mai crede că „ tot ce zboară se mănâncă!”. Autorii de senzaţional contrafăcut şi cei din spatele lor au avut în ultima vreme câteva experienţe neplăcute în urma cărora „săgeţile” aruncate împotriva concurenţilor nevinovaţi s-au întors împotriva lor, iar ridicolul rigorile legii s-au răsturnat peste interesele lor ascunse. Oamenii din popor aseamănă deja, în cunoştinţă de cauză, acest senzaţional contrafăcut cu următoarele cuvinte parafrazate, aferente la o zicală din popor: un pârţ emanat forţat se-aude ca un tunet la capătul satului !.

Dumitru Ţimerman

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts