More


  UPU – prima frontieră a vieţii!

  - Advertisement -

  Unitatea de Primire Urgenţe ( UPU ) este de multe ori prima frontieră a vieţii unde suferinzii caută alinarea durerilor. Spre fiecare medic sau asistentă, aparţinătorii şi bolnavii care vin la urgenţă îşi întind „mâinile sufletului” sau ale disperării în speranţa că ei vor găsi cât mai repede antidotul împotriva durerii. Personalul medical de la UPU se transformă în fiecare moment în „argint viu”, pentru că în multe situaţii viteza de reacţie profesională salvează vieţi omeneşti aflate în mare dificultate. În orele dimineţii, ale zilei sau în puterea nopţii, la UPU se lucrează în contratimp. Fiecare bolnav este tratat cu maximă operativitate, iar investigaţiile medicale se derulează la o altă dimensiune profesională pentru a se putea stabili în timp util un diagnostic pertinent în baza căruia se asigură intervenţia medicamentoasă sau, după caz, chirurgicală.

  La toate acestea se adaugă comunicarea cu aparţinătorii, care se desfăşoară în timpul investigaţiilor medicale. Orice informaţie în plus poate să conducă la urgentarea obţinerii mult aşteptatului diagnostic. În ochii aparţinătorilor se citeşte blândeţea amestecată cu multe semne de întrebare, în timp ce medicii, cu multă răbdare şi tact, încurajează şi oferă răspunsuri menite să liniştească starea de agitaţie din mintea celor care stau la porţile răbdării. În mintea lor se ivesc tot felul de întrebări: „ De ce n-am venit cu mama sau tata mai repede la medic? Oare, ce şanse are să treacă peste această încercare a vieţii ? Dacă ar fi respectat regulile de circulaţie n-am mai fi ajuns aici la Urgenţă ! Dacă şi-ar fi stăpânit nervii n-ar mai fi ajuns la bătaie cu vecinul. Dacă n-ar fi băut atâta n-ar fi ajuns în comă alcoolică etc. “. Mulţi se roagă la bunul Dumnezeu pentru apropiaţii lor de suflet, acolo în sala de aşteptare, de multe ori cu lacrimi în ochi. Îşi fac tot felul de promisiuni pentru viitor, parcă pentru a se autoconştientiza, pe motiv că poate n-au acordat prea multă atenţie celor dragi din familie în ceea ce priveşte vegherea lor, de-a lungul vremii, asupra sănătăţii acestora.

  Personalul medical de la UPU se poate compara cu un grup de îngeri, trimişi special de bunul Dumnezeu pentru a menţine în viaţă, pentru a trata bolile sau pentru a interveni în cazul unor situaţii de criză sau accidente. Aceşti specialişti de excepţie, pe care-i respectăm în mod deosebit în situaţiile critice ale sănătăţii, afectată de diferite cauze, ar trebui să fie recompensaţi, aşa cum se cuvine, de comunitate din punct de vedere material. Veniturile lor salariale sunt modeste în comparaţie cu alte Servicii Medicale de Urgenţă din alte ţări membre ale Uniunii Europene. Aceşti profesionişti din domeniul medical, pe lângă sacrificiul fizic şi emoţional, îşi pun în valoare toate cunoştinţele şi experienţa acumulată pentru a salva vieţi, pentru a prescrie tratamentele cele mai eficiente în vederea alinării durerii şi vindecării pacienţilor. Personalul medical care lucrează la UPU şi în secţiile de specialitate aferente ar trebui să aibă un salariu de nivel european, plătit din fondurile Uniunii Europene. Reprezentanţii României în Consiliul Europei ar trebui să propună un salariu motivant şi egal pentru toate Unităţile de Primire Urgenţă din ţările membre al Uniunii Europene. De ce ? Nu se ştie niciodată când un cetăţean european, indiferent de profesia şi funcţia lui, poate ajunge la una din Unităţile de Primire Urgenţă din România sau dintr-o altă ţară.

  Dumitru Ţimerman  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img