Corneliu Chişu – deputat în Parlamentul CanadeiCorneliu Chişu – aşa i-a plăcut să-şi zică chiar şi atunci când a ajuns deputat în Parlamentul Canadei, când a venit în concediu în România, când s-a simţit bine între prietenii şi cunoştinţele din Satu Mare şi chiar în emisiunea televizată la NVTV. Au mai fost invitaţi oameni valoroşi în acest studio, dar Corneliu Chişu a stârnit o curiozitate cu totul aparte. De ce? Deşi, de 32 de ani este canadian, om care a slujit, ca inginer, armata Canadei în misiuni de excepţie, ne-a mărturisit în faţa camerelor de luat vederi, că iubeşte România şi nu poate uita că este sătmărean. L-am asigurat de faptul că mama sa a slujit cu credinţă limba română, fiind o profesoară de excepţie, cea care a predat mulţi ani la “M. Eminescu” şi mai mulţi la actualul Colegiu Naţional “Ioan Slavici”. Este vorba de distinsa profesoară Marta Chişu (Dumnezeu s-o odihnească în pacea Sa!). Tatăl lui Corneliu a fost prefect la Sălaj şi de aceea deputatul a avut o întrevedere cu prefectul de acum. De fapt a fost primit, cu căldura şi ospitalitatea-i caracteristică de prefectul judeţului Satu Mare, dr. Eugeniu Avram. Impresiile despre prefectul nostru le-a mărturisit în emisiune şi sunt la modul laudativ. Aşa sunt impresiile deputatului de Canada despre Satu Mare, despre oamenii de aici şi mai ales despre foştii colegi şi mai ales despre dirigintele şi profesorul de matematică Gavril Cavaşi, căruia îi mulţumeşte cu orice prilej şi căruia îi doreşte sănătate! (Mă alătur total acestei urări!).

Are deputatul gânduri de profundă recunoştiinţă părinţilor, care i-au creat un mediu de educaţie, care ţine toată viaţa. Despre Corneliu Chişu s-a vorbit mult şi se vorbeşte mai ales după emisiunea reluată la cererea telespectatorilor, în termeni extrem de elogioşi. În primul rând că vorbeşte o română impecabilă, deşi mai vorbeşte engleza, franceza, italiana şi maghiara. (După câte ştiu eu.). Legăturile avute cu personalităţi din Canada şi multiplele sale implicaţii în viaţa socială, politică şi militară de acolo, scot în evidenţă o personalitate de prim rang. De fapt, în istoria Canadei este primul român ajuns deputat în Parlamentul acelei ţări! S-a dedicat în întegime Canadei, iar viaţa sa a devenit un imn faţă de ţara care l-a primit, dar şi un imn al iubirii faţă de Satu Mare. Şi-a adus aminte de anii de liceu, la “M. Eminescu”, de anii de studenţie la Politehnica din Bucureşti, de lotul de scrimă de la Satu Mare, de faptul că a fost vicecampion naţional şi a fost în reprezentativa României.

În viaţă, acest om a învins pretutindeni fiindcă a crezut, făcându-şi datoria ca nimeni altul. E greu să răzbeşti aici, în ţara ta, dar când te gândeşti, că a învins într-o ţară imensă ca suprafaţă, fiind printre primii 200 de personalităţi din 35 de milioane de locuitori! Felicitări domnule deputat Corneliu Chişu! Perioada care i-a adus satisfacţii rămâne reuşita în alegerile din 2011 şi, desigur, reuşita în viaţă a fiicei sale. Într-un dialog imaginar cu părinţii şi bunicii, n-ar avea nimic să le reproşeze. Din contră, ar avea numai cuvinte de mulţumire. Eram în Montreal, în campanie, şi fiu meu Mirel, fiica Nauşica şi familiile lor se bucurau văzându-l la televiziunea canadiană. Cum să nu te bucuri de reuşita unui român! Te simţi mai puternic, mai stăpân pe tine! Aşa m-am simţit şi eu avându-l în studio! A prezentat stilul de lucru, atât de eficient, al Parlamentului din Canada. Acolo nu se dau Ordonanţe de urgenţă, iar în cazuri urgente, se convoacă Parlamentul. A explicat sumar motivele pentru care există oameni valoroşi, medici, ingineri, olimpici care părăsesc România, dar văzând judeţul Satu Mare, este convins că are putere economică şi poate cunoaşte o dezvoltare rapidă. În toamnă, un grup de parlamentari canadieni va fi în România şi va insista să viziteze şi Satu Mare, pentru închegarea unor legături, pe care le vede posibile. Acolo, în Canada, prin oamenii plecaţi din România, ţara noastră este percepută chiar foarte bine. Ca model în viaţă, a împrumutat şi de la părinţi şi de la oamenii de valoare pe care i-a întâlnit de-a lungul activităţii de început.

S-a bucurat de frumoasa organizare a CM de fotbal din Brazilia şi felicită echipa Germaniei, cu regretul că România n-a fost pe acolo! Este de acord că oamenii îşi datorează unii altora respectul! Nu are regrete! Printre oamenii valoroşi întâlniţi, aminteşte regina sau primul ministru! Acceptă faptul că liniştea sufltească la om este cel mai important lucru! S-a condus după decizia: Contează ce-ţi oferă ţara, dar e important ce poţi oferi tu ţării! Este de acord cu faptul că accesul femeilor în politică este benefic. În Parlamentul Canadei sunt peste 25% sunt femei!

În ciuda multiplelor preocupări, conexe profesiei sale, Corneliu Chişu a căutat, cu bună ştiinţă, să-şi găsească timpul necesar ca să-şi folosească din plin calităţile intelectuale şi energia pentru menţinerea şi îmbogăţirea unei rodnice activităţi din toate domeniile. Toate, având în vedere interesantul periplu geografic parcurs pentru a îndeplini sarcini importante. Traseul intelectual a lui Corneliu Chişu a fost pornit din calda atmosferă a familiei sale cu dragoste de carte şi de frumoasă moralitate creştinească. N-a uitat că pentru a avea viitor, nu trebuie să uităm trecutul, iar memoria şi starea de veghe trebuie să fie mereu activate. Îi invidiez plăcut, dacă se poate spune, pe românii din Canada, care au acolo, în Parlament, un român, un om de excepţie, un om care ne reprezintă cu cinste! Îi doresc sănătate, bucurii şi împliniri. Succesele să-l însoţească mereu!

Teodor Curpaş

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts