More

    Corul din Medieşu Aurit şi profesoara Maria Chiş

    80 de ani… înseamnă o vârstă frumoasă! Sunt ani mulţi, tot atâtea trepte de viaţă, greu şi de numărat, nu doar de urcat, mai ales când urcuşul nu este deloc lin, căci niciun om de cultură respectabil nu se poate lăuda cu o traiectorie lipsită de obstacole. Atâţia ani a împlinit, duminică, 26 octombrie 2014, corul din Medieşu Aurit, localitate care, şi prin acest cunoscut cor, a devenit “aurită”, în toată puterea cuvântului. Au existat formaţii corale în mai toate localităţile din zonă, dar forţa corului din Medieşu Aurit a existat de la înfiinţare şi continuă şi azi. Ne mândrim că în judeţul Satu Mare, de la Unire încoace au existat 150 de coruri, dovadă a unei mişcări culturale de lăudat entuziasm. Dacă pentru prima dată s-a dat spectacol coral la Medieşu Aurit într-o slujbă religioasă (25 oct. 1934), duminică a fost elogiat corul acesta, tradiţia frumoasă, destoinicia oamenilor ce alcătuiesc splendidul cor – elogiere făcută în cadrul frumoasei predici în faţa a peste 600 de credincioşi, de către PS Iustin.

    Acesta a pronunţat cuvinte de laudă, dar şi de mândrie, pe care ne-a transmis-o tuturor. Au fost de faţă şi au trăit sufleteşte emoţii şi mândrie reprezentanţi ai conducerii judeţului şi ai multor organizaţii culturale. Mărturisirea, plină de emoţii, făcută de vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Mircea Govor, a demonstrat simţirile şi trăirile care te ridică în lumină faţă de limba frumoasă a ţării-mamă, în care s-a cântat imnul frumos al României. Scriu câteva rânduri despre acest cor şi despre dirijoarea ce a revenit la Medieş, renumita profesoară-dirijoare Maria Chiş, care, plină de inteligenţă şi cinstire a culturii, a exprimat cuvinte de dragoste şi ataşament de această localitate, unde soţul său şi-a desfăşurat activitatea de preot, fiind şi un membru marcant în cor, la anii tinereţii sale. Ce frumos! Ce trăiri sufleteşti are această minunată familie care a oferit atât de mult judeţului şi localităţii!

    Faptele doamnei Maria sunt mai puternice decât cel mai sofisticat arsenal prin preţul serilor târzii de repetiţii cu peste 100 de corişti, tineri şi bătrâni, adunaţi într-un singur gând şi într-o singură simţire. A fost greu? A fost uşor? O ştie şi Maria Chiş şi o ştiu coriştii, care duminică au arătat-o pe scenă, în frumoasele costume, ca artiştii ce merită din suflet felicitări, urări de sănătate şi bucurii.

    S-au perindat la conducerea corului de-a lungul anilor, oameni cu merite deosebite, cărora societatea de acolo le mulţumeşte: Vasile Mihai, Vasile Tarţa, Ioan Butuza, Rozalia Pop, Maria Chiş. Sigur, activitatea de mare succes a distinsei profesoare Maria Chiş la Corul bisericii din Medieşu Aurit a început cu piese religioase şi colinde, iar apoi s-a ajuns la lucrări din ce în ce mai ample. De multe ori acest cor a încântat mulţimea din Sala Filarmonicii “Dinu Lipatti” în preajma Crăciunului, la diferite concursuri corale (păcat că nu li se mai dă atenţie!). Au rămas remarcabile înregistrările şi filmările Televiziunii Române.

    Sigur, vorbind de profesoara Maria, trebuie să amintim frumoasa activitate de la Liceul de Artă “Aurel Popp” din Satu Mare, unde a predat arta cântecului. Am fost martori oculari când s-au oferit diplome celor rămaşi în viaţă de la înfiinţarea corului (Iuliana Moldovan, 95 ani, Cornelia Bădescu, 94 ani, Floare Vezentan, 93 de ani, Dumitru Chiş, 87 de ani, Terezia Zima, 82 de ani). Vreau să evidenţiez încrederea Mariei Chiş în rezultatele acestui minunat cor, cu oameni ce ţin la tradiţie, oameni minunaţi şi sensibili, cu idei călăuzitoare, care străjuiesc ca figuri emblematice a culturii ce străbate din Medieşu Aurit prin judeţ, ţară şi nu numai. A rânduit Măritul ca în Medieşu Aurit să lucreze această familie onorată, care n-a uitat acest lucru, care mulţumeşte tuturor că s-au cunoscut şi înţeles în tot ce înseamnă frumoasă colaborare. Şi, iată, s-au întors să ducă mai departe această tradiţie. Nu-i uşor! Nu-i uşor să faci atâta muncă, iar răsplata să fie în aplauze meritate cu prisosinţă! O faci o zi, două, o lună, un an şi chiar zece, dar valoarea trebuie recunoscută şi apreciată. Avem în judeţ oameni ce pot aprecia valorile, căci numai oamenii valoroşi pot s-o facă! Spunea distinsa profesoară Maria Chiş că în curând vom fi invitaţi la o manifestare nemaiîntâlnită în judeţ şi… aceasta va fi cu minunatul cor despre care am vorbit. Şi, Doamne, ce modestă a fost doamna Maria în interviul dat televiziunii şi ziarului nostru! Aşa-s oamenii de valoare!

    Teodor Curpaş

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE