More

    Cum poate ajunge România “economia de top” a Europei de Est

    România poate ajunge în următorii 10 ani “economia de top a Europei de Est”, poate pătrunde în top 15 european al competitivităţii şi în primele 40 de ţări din lume în funcţie de acest criteriu, susţine candidatul prezidenţial Victor Ponta. Victor Ponta, premier şi candidat prezidenţial din partea PSD-UNPR-PC şi-a publicat programul electoral care evocă creşterea competitivităţii ţării astfel încât ea să pătrundă în top 15 UE şi să ajungă pe locul 40 în lume în funcţie de acest criteriu.

    Potrivit topului global al competitivităţii realizat de Forumul Economic Mondial şi publicat la începutul acestei luni, România a urcat de pe locul 76 pe care îl ocupa în 2013 (locul 78 în 2012) până pe poziţia 59 din 144 de ţări. Raportul atrage însă atenţia că problemele care predomină în mediul de afaceri românesc sunt legate de regimul fiscal, care descurajează investiţiile, de capacitatea de a păstra oamenii bine pregătiţi în interiorul graniţelor, de calitatea drumurilor şi de intensitatea competiţiei locale.

    Programul electoral al candidatului partidelor de stânga atinge o parte din aceste probleme şi vorbeşte despre reconsiderarea relaţiei stat – mediul de afaceri, despre sprijinirea investiţiilor sau creşterea competitivităţii, dar pune accentul cu precădere pe latura socială a exercitării actului administrativ. Bunăoară, spune documentul, relaţia stat – mediu economic trebuie pusă pe următoarele baze: statul trebuie să fie “un partener de încredere, care îşi plăteşte datoriile în timp”, dar şi “apărător al intereselor românilor în relaţia cu marile companii”, creşterea economică nu trebuie să se sprijine pe austeritate, iar accentul trebuie să cadă pe reducerea diferenţelor dintre bogaţi şi săraci.
    “Acest proiect reprezintă viziunea lui Victor Ponta despre ce înseamnă un preşedinte responsabil, aflat în slujba oamenilor, a naţiunii şi a interesului naţional”, spune documentul. Ponta spune în programul său, că în următorii 10 ani România poate ajunge economia de top a Estului (dacă are o creştere economică de minimum 3% pe an, dar fără austeritate), poate intra în top 15 ţări europene cele mai competitive economic şi în top 40 de ţări din lume din acest punct de vedere. De asemenea, el crede că România este capabilă să adere la euro în următorii 5 ani. Sunt direcţionate şi detaliile, drumul de străbătut până a fi atinse dezideratele de mai sus, în general: “Creşterea economică trebuie direcţionată aşa cum s-a întâmplat, în ultimii doi ani, spre reducerea diferenţelor dintre cei bogaţi şi săraci şi creşterea nivelului de trai pentru toţi”, ultimii doi ani au demonstrat că reducerea sărăciei se poate face în paralel cu creşterea economică.

    Ioan Raţiu

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE