Economia mondială alunecă într-o nouă crizăLumea se îndreaptă spre un nou dezastru economic, provocat de datoriile prea mari, zona euro şi China fiind doar la un şoc distanţă de o nouă criză, potrivit unor experţi ai Băncii Angliei. Volatilitatea redusă din prezent maschează riscuri sistemice pentru sistemul financiar global. Un şoc determinat de creşterea preţului petrolului ar fi suficient pentru a duce economia Chinei la o “aterizare forţată”, având în vedere încetinirea ritmurilor de creştere economică, prăbuşirea preţurilor locuinţelor şi acumularea unui volum de credite neperformante.

Specialistul englez Danny Gabay face o paralelă între China de azi şi America din 2006, când mai multe gospodării au început să intre în incapacitate de plată a creditelor ipotecare “subprime”, dar autorităţile au bagatelizat impactul acestora asupra economiei globale. Gabay spune că un salt al preţului petrolului la 150 de dolari pe baril de la nivelul actual de aproximativ 105 dolari ar şterge aproximativ două puncte procentuale din creşterea economică a Chinei. “Anumite pieţe ne îngrijorează. China este în prim-plan”, spune analistul.

El notează că nivelul ridicat al împrumuturilor neperformante din zona euro reprezintă o ameninţare pentru blocul de 18 state, în timp ce un euro puternic şi reducerea creditării în sectorul privat ar împinge zona euro în deflaţie în următoarele 12 luni.

Ioan Raţiu

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts