Mândria de a fi român!Dacă un semen de-al nostru greşeşte din punct de vedere gramatical, nu înseamnă că nu este un bun român. Mai circulă o vorbă pe la noi, care sună cam aşa:” Prost, da, prost, da e de-al nostru”!. Gramatica limbii române se poate învăţa, dar cei care se leapădă de mândria de a fi român sunt de neiertat. Ştiţi ce făceau turcii cu trădătorii ? Le ascultau păsurile, iar după aceea le tăiau capetele. Turcii considerau că aceşti trădători,într-o bună zi, îi vor trăda şi pe ei.

Unii confundă patriotismul cu greutăţile eonomice şi politice ale unei ţări. Cred că patriotismul, în zilele noastre, este o chestiune de atitudine, de conservare a valorilor neasemuite lăsate nouă moştenire de luminătorii neamului românesc. Dacă ne tot plângem ca nişte babe pe marginea drumului, normal că ne moare patriotismul şi devenim hulitori.

Mihai Viteazul nu s-a plâns; Mihai Eminescu se pare că a murit otrăvit cu mercur pentru că a luat atitudine faţă de situaţia din Transilvania; Henri Coandă a studiat în Franţa şi-a lăsat moştenire României nenumărate invenţii şi inovaţii; Constantin Brâncuşi a donat statului român toate creaţiile sale, iar exemplele ar putea continua la nesfârşit. Marile personalităţi au purtat în suflet flacăra aceea nevăzută a patriotismului românesc, care înmagazinează în ea toate sacrificiile umane săvârşite de înaintaşii noştri.

Astăzi, asistăm la nenumărate lupte şi condamnări frăţeşti. Ne certăm, “din te miri ce”, în urma intrigilor şi-a provocărilor iscate de duşmani nevăzuţi, în loc să găsim soluţii inteligente menite să vegheze la tot ce este bun şi valoros în România, din punct de vedere material şi intelectual.

Sunt mândru că sunt român şi că trăiesc în România. Sunt mândru de bunicul meu, care a luptat în cele două războaie mondiale şi a suportat, la un moment dat, cu demnitate fărădelegile din viaţa unui lagăr. Aceasta este moştenirea mea, personală, care îmi anină bucuria de a fi român.

Dumitru Ţimerman

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts