Protopopiatul Ortodox Carei – sub focarul camerelor!De câţiva ani de zile, v-am obişnuit, ca după săptămâna de hărnicie, să vă invit a-i cunoaşte pe cei mai destoinici preoţi ortodocşi din judeţul nostru. Şi o fac prin emisiunile televizate la NVTV sau prin paginile prezentului cotidian. Spunea PS Iustin într-o astfel de emisiune că preoţii din judeţul Satu Mare sunt foarte bine pregătiţi profesional. Şi n-a greşit cu nimic! M-am convins şi v-am convins că emisiunile “Glasul Bisericii” demonstrează perfect acest lucru, având în vedere că niciuna din camerele de luat vederi nu minte. Am să vă prezint sumar Protopopiatul Ortodox Carei, de care m-am ocupat destul de mult şi care, pe ansamblu, mi-a lăsat o impresie de excepţie. Fără a avea pretenţii de cunoscător, cred că “Litaniile cerului” este altceva faţă de ceea ce am citit până acum, iar credinţa ortodoxă este atât de puternică încât la vârsta lucidităţii depline este conştient fiecare credincios. Sunt plăcut impresionat de tot ceea ce face şi realizează protopopul Marian Crainic, cu un fond modelat după sufletul său preaplin de iubire faţă de oameni, de dăruire totală pentru binele lor.

Apreciez unitatea în gândire şi simţire a preoţilor din protopopiat, toţi – unul şi unul, cu lucidităţi depline, netributari nimănui, necomplexaţi, harnici, zeloşi. Aceştia au curajul de a-şi cânta şi plânge lăuntrul lor. Aceştia nu se vor altfel cu orice preţ pentru că sunt altfel prin felul lor de a-i sluji pe credincioşi, îi “cântă” şi-i încântă. În bisericile Protopopiatului Carei găseşti o simbioză perfectă între participanţii la tot ce se poate numi credinţă adevărată. Preotul, consiliul parohial, credincioşii, dascălii, copiii, primarul şi poliţistul – toţi sunt la biserică, iar la marile sărbători, la evenimentele organizate de biserică, termenul “arhiplin” este folosit insuficient.

A rânduit Măritul ca Tăşnadul, prin catedrala ce străjuieşte şi domină oraşul, să facă din aceste meleaguri, în scurgerea nesfârşitului timp, să se vegheze cu sfinţenie veşnicia oamenilor frumoşi sufleteşte şi puternici, care, prin faptele ce le fac pentru ei şi semeni, să se nemurească în veac în inimile şi conştiinţa noastră. De aceea spun că acest protopopiat rămâne model de urmat, troiţă cu candele mereu aprinse, borne ce mărginesc lunecoasa noastră cărare pentru a nu o rătăci prin mincinoasele vremuri. Din cele peste 70 de parohii, am realizat emisiuni, prezentându-le în cinci judeţe şi întregii lumi, cu mai mult de 25 de preoţi, pe unii invitându-i în studioul NVTV la emisiuni cu totul altfel, prin care am întărit credinţa noastră ortodoxă.

În afară de protopopul Marian Crainic, căruia televiziunea noastră şi ziarul îi mulţumesc pentru contribuţia la creşterea culturii noastre şi a sentimentului de dragoste de ţară, de oameni şi de păstrare a tradiţiilor acestui popor, amintesc pe Valentin Bota (Babţa), Ilie Popa (Carei), Călin Buzura (Carei), Ştefan Turău (Cehal), Ioan Recăşan (Craidorolţ), Marius Bota (Gelu), Ioan Micle (Giungi), Cătălin Ardelean (Ghilvaci), Ovidiu Bontoş (Lucăceni), George Ciolte (Moftin), Lucian Butcovan (Orbău), Alin Giurge (Pişcolt), Radu Man (Sanislău), Vasile Perşe (Santău), Alexandru Cotuţiu (Silvaş) şi alţii.

Amintesc frumoasele emisiuni cu părintele stareţ de la Scărişoara – Timotei Bel, cu o pregătire aleasă şi cu o demnitate ortodoxă de invidiat. Sigur, am trăit sufleteşte cu toţii Sfânta Liturghie, duminicile, am trăit alături de sărbătorile, hramul bisericilor, sfinţirea acestora, Taina Sfântului Maslu, botez, cununii civile. Mi-amintesc duminica deosebită de la Santău când după Sf. Liturghie, peste 400 de credincioşi au rămas la Taina Sfântului Maslu, cu cei şapte preoţi veniţi din parohiile învecinate şi, desigur, cu protopopul Marian Crainic. A fost ceva de “vis”. Oamenii prezenţi au fost admirabili şi au rămas imprimaţi, în totalitatea trăirilor sufleteşti, prin emisiunea realizată, apreciată de atâţia oameni care au vizionat-o! Doamne, ce oameni minunaţi la Santău! Ce cuvinte frumoase la adresa pr. V. Perşe! Acelaşi lucru l-am întâlnit la Orbău, unde preotul Lucian Butcovan este atât de iubit de copii, tineri, adulţi şi bătrâni, încât “ar fi disperaţi dacă preotul lor i-ar părăsi!”. La Ghilvaci am întâlnit o atmosferă puternic religioasă şi un preot pe măsură- Cătălin Ardelean, ca la Cehal sau Babţa.

Toţi aceşti preoţi n-au astâmpăr, tot timpul lucrează pentru biserică. De aceea bisericile din Protopopiatul Carei sunt bine întreţinute, de aceea oamenii sunt mereu alături de preot, răspund sau au iniţiative lăudabile. De aceea, preoţii s-au învrednicit mereu de a fi puşi spre nemurire pe altarul sufletului acestor oameni. Am ambiţia să-i cunosc pe toţi preoţii din Protopopiatul Carei la activitatea de mare importanţă pentru români, ştiind că biserica este instituţia în care poporul acesta mai are încă încredere! Să-i văd la activităţi cu copiii, aşa cum am văzut concursul, devenit tradiţional, “Toaca”, coordonat de protopopul Crainic. Ce lucruri frumoase, ce spectacol inedit, ce mulţime de copii, dascăli şi părinţi! Felicitări, părinte protopop! Se spune că “Omul sfinţeşte locul!”. Şi se potriveşte cu tot ce se petrece în parohiile văzute prin focarul camerelor de luat vederi, acolo, în fiecare localitate în care preoţii au acceptat a intra într-o emisiune televizată. N-au de ce regreta! Îi felicităm pe toţi! Le dorim succes şi au devenit cei mai apropiaţi prieteni ai NVTV şi Gazetei de Nord-Vest!

Teodor Curpaş

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts