More


  Economia a dat semne de revenire în septembrie, susţinută de industrie, exporturi şi consum

  =

  Economia românească a dat semne de redresare în luna septembrie, însă rămâne de văzut dacă avântul a fost suficient pentru revenirea în teritoriul pozitiv, după ce la jumătatea anului, România a intrat în “recesiune tehnică” (trimestrul 1 şi 2 am fost pe minus) iar trimestrul 3 a început cu stângul, lunile iulie şi august fiind destul de slabe.

  Vineri vom afla primele date privind creşterea economică din trimestrul al treilea (T3) de la Statistică. Comisia Europeană a anticipat deja că PIB-ul a crescut cu 1% faţă de trimestrul anterior, ceea ce înseamnă că România a ieşit din recesiunea tehnică. Luna iulie a venit cu semnale preponderent negative de la economie, iar tendinţa de deteriorare a indicatorilor macro a continuat în august, după cum au indicat cifrele privind industria, vânzările în retail, exporturile şi construcţiile, confirmând scenarul încetinirii economiei. Septembrie a marcat însă, o îmbunătăţire a tabloului macro, cu excepţia construcţiilor care au rămas, cel mai probabil, în teritorul negativ.

  Industria, care reprezintă aproximativ o treime din PIB-ul României, a fost un pilon important pentru economie. După trei luni de declin, producţia industrială a crescut în septembrie cu 2,4 % faţă de august, evoluţia fiind determinată de ascensiunea ramurii prelucrătoare. Faţă de aceeaşi lună din anul trecut, producţia industrială a făcut în septembrie un salt de 6,1%. “Considerăm că evoluţia producţiei industriale în perioada ianuarie-septembrie 2014 a fost favorabil influenţată de impulsul cererii externe, dar şi de creşterea consumului privat. În prezent, industria internă pare să funcţioneze la ritmul potenţial, majoritatea acestui ritm fiind reprezentată de creşterea investiţiilor productive”, spune Andrei Rădulescu, senior economist la Banca Transilvania şi cel care a semnalat primul că economia a intrat în recesiune tehnică după două trimestre consecutive de scădere.

  Ioan Raţiu  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img