More


  ILUZIILE ŞI DEZILUZIILE

  - Advertisement -

  Se zice că oamenii care au iluzii se „bucură” şi de neiertătoarele deziluzii. În anumite etape ale vieţii, fie ele şi de conjuctură, iluziile se bazează în principal pe anumite speranţe, în urma cărora mediocrul speră că va „ curge miere şi lapte „ iar „ căinii vor umbla cu colaci în coadă! “ Euforia amăgirilor alimentează spiritele credule şi-a devenit mărinimoasă peste noapte pe baza unor aşteptări neîntemeiate. A doua zi, amatorii de iluzii se trezesc la cruda realitate şi constată că „Fata Morgana” s-a ascuns după un alt orizont de aşteptare, mai îndepărtat decât primul. Este adevărat că marii vizionari ai vremurilor au afirmat că va veni vremea în care nepricepuţii vor încerca să conducă lumea şi vor desconsidera marile valori ale umanităţii.

  În loc să fie primiţi pe corabia desfătărilor şi abundenţei, „slujitorii” sunt ignoraţi de strălucitoarea indiferenţă a celui care, până mai ieri, a fost sursa nesecată a celor mai nesperate iluzii. Trezirea la realitatea pretenţioasă, conştientizarea, sunt consecinţele cele mai tragice generate de ghilotina deziluziei. Mulţi dintre acoliţii cei mai înflăcăraţi se dezumflă ca şi baloanele de săpun şi „dau bir cu fugiţii” pe coclaurile democraţiei. Nu mai merge se pare „cu zăhărelul” pentru că, totuşi: „plopul nu face pere, nici răchita micşunele!”

  Ura şi dorinţa de răzbunare se întorc ca un bumerang împotriva iubitorilor de iluzii, proiectate de „ciripitorii”, care n-au făcut altceva decât să brodeze o imagine idilică a viitorului, care oricum a-i face nu se poate construi pe cadavre. Cel mai dramatic e faptul că unele personaje dezorientate şi uşor influenţabile nu mai ştiu să facă deosebire între iluzie şi reţetele benefice oferite de strategi cu experienţă. Aceste fiinţe deconectate de la sistemul peren al străbunilor, confundă calul cu măgarul şi pâinea cu mălaiul.

  Soluţia stârpirii acestor iluzii şi deziluzii pasagere este trezirea la cruda şi generoasa realitate. Crudă pentru unii şi generoasă pentru cei inteligenţi. Crudă pentru că mult aşteptatul BINE nu se va produce într-o zi sau două, iar fără conciliere şi gândire analitică nu se poate ajunge nicidecum la performanţă. „ Fabricile” de iluzii trebuie închise!. În acest fel vor pieri odată cu ele şi deziluziile. Generoasă pentru cei inteligenţi, pentru că nu mai credem în formule utopice, dictatoriale, care să arunce la gropa de gunoi a ignoranţei minţi luminate şi creative.

  Indiferent de opţiunile de culoare, relansările strategice economice pot fi construite cu profesionişti, care nu trăiesc din iluzii şi nu se lasă atraşi în diferite jocuri de culise. Sistarea iluziilor publice, la care asistă plebea neputincioasă şi uimită, este imperativă. Dărâmarea zidurilor prostiei, construite din iluzii şi prejudecăţi, ar însemna sfârşitul luptelor fratricide şi capacitarea oamenilor bine pregătiţi, care în foarte multe situaţii au fost nevoiţi să ADERE, pentru a supravieţui şi pentru a-şi putea pune în valoare harul cu care i-a înzestrat bunul Dumnezeu. Sincer, nimeni nu mai vrea „ circ şi pâine !“

  Dumitru Ţimerman  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img