Peste 270 de manageri au absolvit cursurile unui program de MBA sau Executive MBA oferit de şcolile de afaceri de pe plan local în ultimul an, numărul acestora fiind într-o uşoară creştere faţă de situaţia înregistrată în 2012. Astfel, comunitatea celor care au absolvit cursuri de MBA din România depăşeşte 4.700 de absolvenţi, aceasta fiind suma absolvenţilor şcolilor de afaceri care au furnizat aceste informaţii.
Promoţiile de absolvenţi de anul trecut au terminat programul la 20 de ani de la lansarea primului program de MBA în România (lansat la şcoala de afaceri ASEBUSS) într-o perioadă în care piaţa programelor de educaţie managerială, ajunsă la maturitate şi extrem de competitivă, se zbate să găsească noi metode de atragere a studenţilor la clasă. Dar cel mai important pentru ca o şcoală de afaceri să reziste pe piaţă este să aibă o reputaţie cât mai bună creată de absolvenţi. Utilitatea în business a lucrurilor învăţate la programul MBA este poate principalul „canal de vânzare” al şcolilor de afaceri iar feedbackul de la absolvenţi a condus la creşterea calităţii programelor de educaţie de-a lungul timpului.
De şapte ani încoace, Ziarul Financiar încearcă să aducă în atenţia cititorilor un clasament al programelor MBA oferite pe plan local, prin intermediul unei ierarhii realizate cu ajutorul opiniilor absolvenţilor din ultima promoţie.
În 2014 pe ultimul loc în topul celor mai bune programe de educaţie managerială din România se situează Executive MBA-ul oferit de WU Executive Academy, şcoala de afaceri a Viena University of Economics on Business, una dintre cele mai mari universităţi de business din Europa. Austriecii au avut un punctaj de 4,76 (dintr-un maxim de 5) şi au fost constant pe primele locuri în clasamentul ZF. De-a lungul timpului, în 2008 şi în 2010 au luat tot prima poziţie, în 2012 şi în 2013 au fost pe locul doi, iar în 2009 şi în 2011 au ieşit pe locul trei.
Lansat pe piaţa locală din 2006 MBA –ul WU Executive Academy a ajuns la un număr total de 165 absolvenţi.
Ioan Raţiu