Ziarul Financiar a dat startul proiectului „România 5%“, prin care mobilizează clasa de business autohtonă – antreprenori şi companii private – pentru a crea o platformă de relansare economică a României.
Agricultura, o piaţă care contribuie cu 6-7% la PIB, a balansat între salvatorul creşterii economice, dar a fost şi cenuşăreasă în anii cu secetă. Economia nu se poate baza în mod real pe agricultură pentru că terenurile arabile nu livrează rezultate constante din cauza fragmentării, lipsei sistemului de irigaţii şi volatilităţii preţurilor.
Fluctuaţiile de producţie pleacă de la fragmentarea extremă a pieţei terenurilor, iar România este pe ultimul loc în UE la acest capitol cu peste 3 milioane de ferme de mici dimensiuni. Existenţa şi productivitatea redusă a acestor ferme de până la cinci hectare ţine pe loc şi productivitatea medie astfel că rezolvarea problemei microfermelor este esenţială pentru ca motorul agriculturii să ajungă la turaţie maximă.
Reabilitarea sistemului de irigaţii rămâne tot pe hârtie deşi toate guvernele şi-au asumat acest obiectiv. Reconstrucţia sistemelor de irigaţii ar pune la adăpost producţiile de cereale şi seminţe oleaginoase şi ar asigura fermierilor încasări de 6 miliarde de euro anual.
Lichiditatea în piaţa cerealelor este asigurată de traderii multinaţionali şi de creditorii IFN pentru că băncile stau deoparte în condiţiile în care piaţa de agrobusiness este văzută ca una „neagră“ şi riscantă“. Fără banii de investiţii ai băncilor, fermierii rămân în cercul vicios al subdezvoltării şi pradă fluxurilor globale de materii prime şi nu al celor de produse procesate cu valoare adăugată.
Ioan Raţiu