More

    “Sărutul oşenesc”, care nu face umbră pământului!

    Din activitatea multor ani, în care pictura şi grafica ocupă un loc de primă mărime, am ajuns la concluzia că sunt, cel puţin din perspectiva mea, ani încununaţi de succes, în care subiectele te urmăresc, nedându-ţi pace şi nelăsându-te să dormi. Sunt ani în care artistul, pictorul Aurel Ţenţ m-a obligat să scriu fiind părtaş la vernisajul expoziţiei intitulată “Retrospectivă 1”, ce însumează 85 de tablouri (57 de pictură şi 28 de grafică), expuse în frumoasele Săli ale Muzeului de Artă din Satu Mare, pe o perioadă începând cu 7 noiembrie şi până la finele lunii. După vizionare am obsesia subiectelor tablourilor expuse şi sunt urmărit de imaginea lăsată pe retină şi nu cred că mă pot elibera (oare vreau cu adevărat să mă eliberez?) până nu voi scrie câteva rânduri despre el şi despre ele. Este o expoziţie uluitoare, de o mare desăvârşire artistică, de fapt coordonată de căpătâi a întregii expoziţii. Aurel Ţenţ a ajuns în vârful treptelor desăvârşirii, acum, la împlinirea frumoasei vârste de 84 de ani. Ceea ce am văzut la alte participări ale lui Aurel Ţenţ, au fost ca şi nişte editoriale, dar acum, prezentate lucrările într-un număr atât de mare, fac o temperatură fierbinte a situaţiilor ce curg ca un fluviu ce ne duce până la cifra de 85, tablouri de o reală frumuseţe, de o reală învăţătură şi de o rară conştiinţă de iubire de neam şi ţară. Este, prin tablouri, mereu conectat la realitatea obiectivă, fiind un excepţional avocat al adevărului, care îi este cel mai apropriat prieten.

    Studiile inginereşti efectuate, de o înaltă calitate, îl ajută enorm pe Aurel Ţenţ să ne prezinte o “carte” de învăţătură, nouă, celor care nu uităm şi credem că neamul şi ţara nu sunt noţiuni perimate, realizând tablouri de bun simţ etic şi estetic. “Sărutul oşenesc” va fi peste ani o probă martor al unui timp ce dăinuie, al cântărilor şi speranţa împlinirii sufleteşti, al existenţei unor oameni care ard incandescent, emblematic pentru această parte de ţară. Luat la “bani mărunţi”, cei care au vorbit la vernisaj, l-au definit pe Aurel Ţenţ ca artist cu performanţe neîntâlnite în judeţ, realizând aproape de necrezut, excelente tablouri. Cuvintele Adelei Pop, ale scriitorului şi omului de cultură Felician Pop au creionat, au reliefat că activitatea lui Aurel Ţenţ, luată în ansamblu, defineşte personalitatea artistului stabilit în Satu Mare şi devenit mai sătmărean ca sătmărenii. Spunea Felician Pop că, acum la 84 de ani, “bătuţi pe muchie”, Aurel Ţenţ poate privi înapoi fără mânie, fiindcă a ars ca nimeni altul în direcţia în care l-a îndemnat eul, conştiinta şi talentul său. A fost mereu omul, artistul aceleiaşi feţe în diverse ipostaze. Întrebat de soţia sa, cât mai pictează, mi-aş permite să-i raspund eu, după vizionarea acestei expoziţii, că misia lui Aurel Ţenţ nu s-a încheiat, încheindu-se doar misia avută până acum. Dumnezeu mai are treabă cu el şi de aceea l-a ferit până acum de relele ce l-ar fi putut opri din drum. Şi Dumnezeu ştie ce face! Poate-i singurul ce ştie cel mai bine! Aurel Ţenţ este în putere şi puterea să ne transmită şi nouă, celor din jur care-l cunoaştem şi-l preţuim, putere de mers. El are puterea catalizatorului care ne înlesneşte propriile noastre reacţii. Cu Aurel Ţenţ şi cu alţii ca el, suntem mai curajoşi, mai drepţi, mai români, mai europeni, mai miloşi, mai buni, mai trainici şi umani, mai frumoşi la suflet.
    L-a prezentat ca prieten, pe Aurel Ţenţ, omul de cultură Gh. Iancu, colegul de facultate (din Braşovul ce se chema atunci Oraşul Stalin), în aşa fel încât nici nu şi-au dat seama cum au trecut anii şi cât de tineri au rămas. Ca un salut al Şcolii de pictură băimăreană a vorbit prof. dr. Kovacs Bertalan, scoţând în evidenţă talentul lui Aurel Ţenţ, dar şi strădania oficialităţilor de a organiza astfel de acte de cultură. De fapt mesajul preşedintelui Consiliului Judeţean, Adrian Ştef, este o dovadă de sprijin a culturii din judeţ. O frumoasă surpriză a fost îmbinarea artelor, fiind vorba de pictură, poezie şi muzică, prin poezia dedicată de poetul Robert Laszlo lui Aurel Ţenţ, recitată pe un fond muzical adecvat: “ ….. un sărut / va putea să împlinească / toate acestea / un sărut şi / un penel /”. Câtă bucurie să ţi se dedice o poezie în care să te regăseşti, o poezie dăruită din adâncul sufletului! Felicitări, Robert! A fost prezentă la vernisaj o delegaţie din Raionul Hust-Zacarpatia, care au rămas plăcut impresionaţi văzând câtă importanţă se dă actului de cultură la noi. Aş avea multe de spus despre Aurel Ţenţ, dar mă limitez în a-i spune că-i mulţumesc pentru forţa exemplului propriu, pentru talentul său, pentru o activitate de jumătate de secol, pentru cei 55 de ani de căsnicie şi pentru grija ce o poartă fiicelor sale, de care s-a apropiat mai mult venind din Bacău la Satu Mare (ele trăind în Austria).
    Dragul nostru, artistul nostru, sănătate şi La Mulţi Ani! Te îmbrăţişează cu recunoştinţă NVTV şi Gazeta de Nord-Vest!

    Teodor Curpaş

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE