More


  A MAI TRECUT UN AN !

  - Advertisement -

  „A mai trecut un an, s-a dus, şi-nveci n-o să mai vie…! Oare n-o să mai revedem niciodată trăirile din anul care s-a dus în veşnicie ? Unii regizori de film artistic sunt de o cu totul şi cu totul altă părere. Ei cred în fantezia , în imaginaţia şi poate chiar credinţa lor, că undeva se stochează toate acţiunile noastre, indiferent că ele sunt pozitive sau negative. Tot aceşti regizori de film sunt de părere că după moartea noastră, “la judecata de apoi”, vom revedea etapele vieţii noastre şi nu vom putea contesta nimic, atunci, deoarece ele vor fi propriile noastre argumente palpabile. Nu ne putem ascunde pe acest pământ, nici măcar în interiorul propriei noastre conştiinţe, pentru a săvârşi fapte rele sau bune, pentru că mai devreme sau mai târziu ele vor ieşi la iveală, iar în funcţie de valoarea lor va fi evaluată întreaga noastră existenţă din trupul de lut sfânt.

  În anumite momente ale vieţii, ne abatem de la drumul cel drept “ cu voie sau fără voie, cu ştiinţă sau neştiinţă “ , dar important este să ne recunoaştem rătăcirile, să învăţăm din propriile noastre greşeli sau din greşelile semenilor noştri şi să reintrăm pe făgaşul normal. Este omul liber sau nu ? Se poate bucura omul de libertate în spaţiul existenţei terestre ? Unii înţeleg libertatea ca pe o descătuşare a poftelor şi dorinţelor trupeşti, fără limite morale, indiferent de natura lor. Alţii înţeleg libertatea ca pe o asumare a respectării unor reguli universal-valabile, fie ele de natură juridică, religioasă sau ancorate în cutuma străbună.

  La sfârşitul fiecărui an, cei mai calculaţi dintre noi îşi fac tot felul de evaluări, atât materiale cât şi morale. În faţa divinităţii mulţi regretă anumite comportamente şi fapte pe care n-ar fi trebuit să le săvârşească. În faţa propriei existenţe materiale, unii luptă pentru supravieţuire şi elaborează strategii pe termen scurt, mediu şi lung, în funcţie de poziţia lor socială, vârstă sau responsabilitate profesională. Clipele de răgaz sunt puţine, pentru că în permanenţă omul harnic este în acţiune. Fericirea este de scurtă durată, pentru că timpul şi rapiditatea de a găsi soluţii la diverse şi imprevizibile probleme, care se ivesc la orizontul noului an, sunt de multe ori vitale. Concurenţa este acerbă, iar de multe ori „legea junglei” mai funcţionează în diferite medii sociale.

  În deşertul existenţei noastre, trebuie să construim mereu oaze de linişte şi siguranţă, fie ele şi temporare, pentru că dinamica vieţii, cu tehnologia ei cu tot, este fascinantă, provocatoare şi exigentă. Cu cât eşti mai creativ, docil, analitic, perseverent, cu o viteză de reacţie eficace, flexibil şi complex în acţiunile tale, cu atât şansa de supravieţuire este mai mare. „Astăzi nu te poţi baza pe un singur job!”, cum se spune, pentru că mâine s-ar putea ca acesta să fie perimat şi să dispară din schema ofertelor. În „tranşeele vieţii” nu prea există loc de indolenţă, lenevie, comoditate, lipsă de profesionalism şi nerespectarea legilor morale şi juridice. Chiar dacă sunt zile în care mănânci şi bei apă o dată pe zi, sacrificiul tău nu interesează pe nimeni. Importante sunt rezultatele performante, perseverenţa şi dăruirea afectiv-profesională.

  De fiecare dată, la sfârşit sau început de an, ne spunem unii altora: LA MULŢI ANI! sau SĂ AVEŢI PARTE DE UN AN MAI BUN! Oricât de greu ar fi în anumite momente ale vieţii, noi trebuie să ne ridicăm “ pe calea crucii “, chiar dacă avem lacrimi în ochi, şi să mergem mai departe spre răsăritul unor noi împliniri şi bucurii, în noul an 2015.

  Dumitru Ţimerman  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img