Calomniile încep să-i golească buzunarelevaler

Senatorul declarat incompatibil Marian Valer începe să dea socoteală pentru calomniile şi atacurile pe care le-a proferat în ultimii ani. Justiţia sătmăreană a reuşit să nu se mai lase intimidată de acest personaj bizar, care, în calitate de jurnalist şi apoi de senator, n-a reuşit niciodată să lase la o parte deprinderile sale de procuror. Senatorul Marian Valer a pierdut în primă instanţă procesul intentat de omul de afaceri Ioan Ghere, fiind condamnat să achite daune de 10.000 de euro. În plus, se apropie de final şi procesul pe care acelaşi senator declarat incompatibil îl are cu adjunctul şefului Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Satu Mare, chestorul Liviu Tăut.

Motivele atacurilor calomnioase
Senatorul Marian Valer l-a atacat în mod constant pe omul de afaceri şi practicianul în insolvenţă Ioan Ghere. Gazeta de Nord-Vest a mai arătat că aceste atacuri s-au datorat faptului că lichidatorul Ioan Ghere a refuzat să-i facă jocurile în falimentul societăţii Leda SA. Societatea în cauză a fost deţinută de fostul om de afaceri Sorin Cristea, căruia Marian Valer i-a fost jurist şi asociat, ba chiar şi complice în escrocarea unor bănci cu circa cinci milioane de dolari pe baza unor garanţii false.
Miza cea mare a constituit-o un teren situat în apropierea ştrandului, pe care Cristea şi l-a vândut la un preţ mult subevaluat după intrarea firmei în faliment. Întrucât a atacat în instanţă contractul, şi-a atras furia lui Cristea şi, implicit, a fostului său jurist şi asociat, devenit prin ironia sorţii mare senator.

Percutând imediat la cerinţele lui Cristea, Marian Valer a început să-l atace constant pe lichidatorul Ioan Ghere. Totul a culminat cu o conferinţă de presă, susţinută în februarie 2013, în cadrul căreia senatorul Marian Valer l-a acuzat că el şi soţia sa au fost implicaţi în privatizarea SC DACIA SA, respectiv întabularea dreptului de proprietate în Cartea funciară privind Hotelul Dacia şi Sala Filarmonicii.

Ameninţător, dar fără nicio dovadă
În data de 13 iunie 2013, practicianul în insolvenţă Ioan Ghere l-a dat în judecată pe senatorul declarat incompatibil Marian Valer. Procesul s-a judecat timp de aproape un an şi jumătate la Tribunalul Satu Mare. Senatorul Marian Valer a încercat să tărăgăneze cauza, propunând spre audiere diverşi martori care nu aveau nicio legătură cu aspectele dezbătute, cerând ataşarea unui alt dosar fără nicio relevanţă pentru cauza respectivă.

La dezbaterea fondului cauzei a reieşit în mod clar că senatorul Marian Valer n-are nicio probă vizavi de acuzaţiile sale şi încearcă să scape basma curată prin diverse tertipuri. Bineînţeles că asta nu l-a împiedicat să-l ameninţe în sala de judecată pe avocatul Gheorghe Borleşteanu, care îl reprezenta pe omul de afaceri Ioan Ghere.

Într-o pledoarie jalnică, senatorul Marian a încercat să dea vina pe presa sătmăreană, care cică ar fi scos din context acuzaţiile sale, apoi a încercat să se ascundă în spatele imunităţii funcţiei sale, uitând probabil că acuzaţiile sale n-au avut nimic de-a face cu activitatea de parlamentar. Apoi a ameninţat că va formula o interpelare privind privatizarea Hotelului Dacia, deşi nu şi-a putut dovedi acuzaţiile la adresa lichidatorului Ioan Ghere, recunoscând în cele din urmă că a acuzat familia Ghere pentru că aşa a considerat el, pe baza informaţiilor primite de la diverse surse, că aşa s-ar fi întâmplat lucrurile. Acest lucru spune multe despre credibilitatea surselor invocate de senatorul Marian în majoritatea interpelărilor şi declaraţiilor sale politice.

O sentinţă care îl va costa
Reuşind să scape de frica faţă de acest senator calomniator şi atacator, magistraţii i-au dat câştig de cauză practicianului în insolvenţă Ioan Ghere. Deşi acesta ceruse despăgubiri de 100.000 euro, pe care intenţiona să-i cheltuie în cadrul unor acţiuni caritabile, instanţa a decis să stabilească nivelul daunelor la suma de 10.000 de euro. În plus, senatorul Marian Valer trebuie să publice o dezminţire pe propria sa cheltuială pe prima pagină a unui cotidian central şi a unuia local. Având în vedere faptul că a căpuşat timp de peste 20 de ani Gazeta de Nord-Vest, senatorul Marian ar da dovadă de fair-play dacă ar publica şi plăti la timp dezminţirea pe prima pagină a acestui cotidian. Sentinţa Tribunalului Satu Mare nu este definitivă.

Situaţia nu este prea roză pentru senatorul Marian Valer. Se apropie cu paşi repezi de final şi procesul intentat de adjunctul şefului Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Satu Mare, chestorul Liviu Tăut, care a fost ţinta unei campanii de denigrare din partea senatorului declarat incompatibil.

Nu prea e clar nici cum va reuşi să achite senatorul Marian Valer despăgubirile decise de instanţă. Potrivit ultimei declaraţii de avere, senatorul Marian deţine un teren de 1.400 mp în Dăbâca şi 60% din părţile sociale ale firmei Val MB Media SRL Satu Mare, care n-are niciun fel de activitate. Simţind probabil că vin vremuri grele, poate chiar foarte grele, senatorul Marian i-a donat fiicei sale apartamentul din Satu Mare, în suprafaţă de 100 mp. Singura şansă de recuperare a banilor o constituie poprirea pe salariul său de demnitar, care în 2013 a fost de 68.778 lei.

Szasz Lorand

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts