More


  Libertatea spiritului în cartea Sabrinei Matei

  - Advertisement -

  „Nu e logic să-ți fie frică” este titlul cărții Sabrinei Matei care a văzut mai întâi lumina tiparului în limba engleză. M-am întrebat și eu, de ce? Și iată, apare acum în limba română. Dacă a fost atât de mult apreciată atunci, vă recomand s-o citiți, acum, pe înțelesul tuturor și vă asigur că nu veți regreta.

  La finalul lecturii și chiar pe parcursul ei, simți că te transformi, primești curaj, putere și încredere în tine. Ai crede că primul capitol este cel mai viguros, apoi crezi că-i al doilea, al treilea și până la al 12-lea. Îți dai seama că această scriitoare a vorbit cu tine tot timpul punându-te, prin exemplele oferite, în situații ivite pe parcursul vieții, indiferent de vârstă. Este sau nu este cartea aceasta utilă oamenilor, o veți spune fiecare, pe rând, citind-o. Vom descoperi împreună unghiuri ale receptării, prin care ne simțim în paginile volumului, prin vocația lecturii libere, fără „mofturi” de înțelegere a terminologiei aparte folosită de autoare. Sabrina Matei, cititorul avizat, contrapune lumii scepticismului și a urii, gândirii rudimentare, actul lecturii ca manifestare intelectuală și cale de menținere a ideii de înlăturare a fricii în orice situație. Fiecare autor și fiecare carte au punctele lor de contur și rolul lor în viața literară.

  Ce face Sabrina Matei, prin această carte, nu arată cu degetul pentru a exemplifica pe cineva din jur, ci se întoarce cu fața spre viața de fiecare zi, fiind solidară cu mulți scriitori pe care-i citează, prin acel aparte sentiment de breaslă. Poate, o parte din miezul cărții îl constituie acel sentiment de breaslă, de cordialitate și armonie în a privi toate lucrurile. În plus, Sabrina Matei are un crez literar, viguros și perseverent, purtând spre cititor arderi de gând și cuvânt, considerând că este o datorie a ei. Este această carte o dovadă a libertății spiritului, fiind, de fapt, o carte ce lucrează asupra noastră, cu adevăr rostit întreg, în toate detaliile și cu toate argumentele. Ea, autoarea, „pipăie” pulsul omului, deschizând prin îndrăzneală forța de a te face să nu îți fie frică nicicând și niciunde. Și rămâne Sabrina Matei constantă în buna sa credință. Și o face cu atâta naturalețe și subtilitate a percepției fenomenului fricii. Este la autoare, parcă, o datorie morală de a înlătura frica, opacitatea și a clipei ce judecă pripit. Motto-ul fiecarui capitol este atât de bine ales, încât sugestia te conduce spre înțelepciunea mesajului. Așa este cunoscută secvența de inițiere a monologului din „Hamlet”, a acestui Dumnezeu al teatrului, cum l-a numit L. N. Tolstoi pe englezul Shakespeare.

  Capitolul V are un motto incitant: „Nimic nu e ciudat. Numim ciudat ceva despre care nu știm destul”. Pune problema și în faptul următor: Imaginează-ți viața fără frică. Ce s-ar schimba pentru tine? Dacă nu te-ai teme de nimic, am convingerea că ai face lucruri de care nu ai fi foarte mândru. „Dacă nu mi-ar fi frică de nimic, cred că aș fi cea mai arogantă versiune a mea. Cu o lipsă totală de interes. Dar totuși, dacă aș fi arogantă ar însemna că mă iubesc pe mine, nu-i așa? Și dacă m-aș iubi pe mine, cum s-ar putea să nu îmi fie teamă pentru mine?” Autoarea merge mai departe: „Nu ne e teamă să ne înecăm în uitare. Să încetăm a exista…”. Cam în felul acesta decurge un conținut de carte, o carte cu totul altfel, o carte ce trebuie citită. De fapt, citind câteva porțiuni, obligatoriu o termini de citit. Poate îți faci și fișe de lectură! Citind mottoul unui capitol „Unii sunt ținuți într-o bulă de sticlă. Păcat că sticla e atât de ușor de spart”, nu-ți dai seama că tot ce urmează unei povestiri ce te duce cu gândul departe, în istoria împăraților și împărăteselor fără copii, cu războaie, cu tabere și prinți etc., apare frica și de aici… Am încercat să prezint secvențe ale cărții, dar autoarea, prin carte, își respectă cititorul, transmițându-i afecțiunea sa, fidelitatea față de el, respectându-l, îmbrățișându-l cu recunoștință și prin această carte. Întâlnim prin Sabrina Matei, felul de scriitoare demnă de a-și îmbrățișa cititorul, realizând o carte, cu siguranță, a bunului simț, a bucuriei de a ne transmite ceva, pentru viața noastră, un elogiu celor care vor respecta întocmai îndemnul dat prin titlul ei: „Nu e logic să-ți fie frică!”.

  Citind cartea nu-ți dai seama că autoarea nu este altceva decât o eminentă studentă în anul II la facultatea de drept din Cluj-Napoca. După ce a studiat puțin la medicină, și-a dat seama că n-ar putea exercita o astfel de meserie, neînțelegând suficient îndemnul de mai târziu, ce și l-a dat: „Nu e logic să-ți fie frică!”.

  Teodor Curpaş  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img