Liceul de Artă – simţământ de bucurie şi admiraţie!Pe căi numai de Cristian Pop ştiute, am aflat că 1 Decembrie, acest fericit moment pentru naţiunea română, se poate marca într-un fel aparte, într-un fel prin care elevii, de la mic la mare, profesorii, părinţii şi invitaţii au fost puşi în faţa adevărului istoric împletit cu cel artistic. S-a demonstrat unui judeţ că Liceul de Artă din Satu Mare, prin conducerea sa, ştie să omagieze faptele măreţe ale Marii Uniri, într-un mod aparte, fără conferinţe, fără nimic superficial, fără nimic făcut de suprafaţă, sala Filarmonicii Dinu Lipatti, o gazdă primitoare prin directorul Rudolf Fatyol, s-a dovedit propice prin rezonanţa sa cu vocile cristaline ale minunaţilor elevi, despre a căror nume vom mai auzi. Spre deosebire de alte unităţi şcolare din judeţ şi din ţară, aceşti artişti au apărut pe rând pe scenă în ţinute vestimentare de sărbătoare, fără blugi rupţi, fără fuste aiurea, dominând alb-negrul şi dovedind o pregătire temeinică pentru a susţine un spectacol cu adevărat de gală. Şi totul sub motto-ul din Nicolae Iorga: “Un popor care nu-şi cunoaşte istoria e ca un copil care nu-şi cunoaşte părinţii!”.

Cuvântul scurt, concret, sobru, al directorului Cristian Pop a dat tonul la tot ce a urmat să se prezinte pe scenă. Nu ne-a înşelat aşteptările prefectul Eugeniu Avram cu trăirile sale sufleteşti la evenimentele de cultură din judeţ. Şi de data aceasta a dovedit dragoste faţă de copii, aprecieri la adresa activităţii cadrelor didactice şi respect pentru 1 Decembrie, transmiţând felicitări întregului judeţ şi României. O frumoasă lecţie de istorie privind evenimentul a ţinut-o profesorul colonel (r) Nicolae Codreanu, cu patosul unui om plin de simţire românească.

Programul artistic, atât de diversificat, de cuprinzător, a demonstrat o pregătire atât de temeinică, încât poate sluji oricând la pretenţiile rafinate ale unui privitor chiar avizat. Felicitări dascăli ai acestui liceu, felicitări elevi minunaţi!

S-au remarcat la recitări Cristian Torje din clasa a VII-a, la pian elevul Graţian Ţimerman din clasa a V-a, Teodora Opre din clasa a VIII-a la vioară, Valentina Puşcaş din clasa a XII-a la canto şi, de ce nu, elevul din clasa zero “A” de la vioară, cu “Primii ghiocei” – Petrişor Voropciuc.

A cules îndelungi aplauze pianistul Graţian Ţimerman, interpretând “Ciocârlia”, din repertoriul folcloric. Amintim o serie de elevi cu merite deosebite, ce s-au perindat pe scenă şi au făcut să răsune ropote de aplauze: Daniel Nagy, Attila Torok, Janos-Bence Higyed, apoi Bianca Mărculescu, Andrei Haidu, Cătălina Gabor, Thais Rusu, Cristina Sava, Maria Simoniuc, Emanuelle Mureşan, toţi dovedind o pregătire serioasă, cu chemare pentru muzică, pentru artă. Finalul spectacolului a fost grandios, cu prezentarea portului popular din judeţul nostru şi Maramureş, – totul pe un frumos fundal muzical de cântece patriotice- voce şi orchestră. Pe parcurs au evoluat Andra Barbul (canto), Maria Pintea (recital), Florian Moza (canto), Mihai Muscan (clarinet), Mark Kincses (recitare), taraful condus de Horaţiu Topan, solişti ca Rareş Nintaş şi Mara Florian.

Holul Filarmonicii a găzduit o frumoasă expoziţie de pictură, cu lucrări executate de elevii liceului, lucrări ale “profesioniştilor noştri”, o adevărată şcoală de pictură. Felicitări profesorilor! Felicitări autorilor!

S-a demonstrat din nou că la acest liceu există o adevărată viaţă culturală, vrednică activitate artistică şi prezintă realizări acum, într-o lume sufocotată de răutate, în care acest popor încearcă să-şi regăsească demnitatea naţională. Aceşti elevi şi profesori, prin exemplul personal, reuşesc să fie prezenţi pe baricada adevărului, luptând pentru cea mai înaltă cauză – a apărării şi slujirii demnităţii naţionale.

Teodor Curpaş

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts