Primarii sunt mulţumiţi de realizările din acest anCoica

Primarul municipiului Satu Mare, Dorel Coica, şi-a făcut ieri un scurt bilanţ al anului care tocmai se încheie. Edilul şef sătmărean s-a declarat mulţumit de realizările din acest an, declarându-se optimist în ceea ce priveşte anul care vine. Primul proiect de amploare din anul care vine se leagă de acţiunea de demolare a garajelor construite ilegal şi de înlocuire a acestora cu parcări şi spaţii verzi.

„Anul 2014 – un an bun”
Primarul Dorel Coica s-a declarat mulţumit de anul care tocmai se încheie. Deşi se înregistrează unele întârzieri la o serie de lucrări, edilul şef speră ca acestea să se încheie în primăvara anului următor. „În principiu, ne-am realizat foarte multe idei din cele pe care ne-am propus la începutul anului 2014. Din nefericire, avem unele întârzieri la lucrări de introducere a gazului, a canalizării, asfaltare, dar din primăvară sperăm ca totul să revină la normal şi să le finalizăm cât mai repede. Avem sute sau mii de metri de trotuare şi străzi reabilitate. Avem foarte multe apartamente reabilitate. Deci, realizări sunt în Satu Mare. Şi din punctul de vedere al infrastructurii, acum se circulă mult mai bine faţă de acum doi sau trei ani, când oraşul era plin de gropi”, a declarat Dorel Coica.

Demolarea garajelor, primul proiect major
Primul proiect de amploare din anul care vine se leagă de acţiunea de demolare a garajelor construite ilegal şi de înlocuire a acestora cu parcări şi spaţii verzi. „Îmi menţin ideea de a demola garajele, iar după anul nou o să trimitem nişte invitaţii celor care au garaje în Micro 17, în Carpaţi I şi II, în Micro 15 să se prezinte cu documentele, iar angajamentul meu este foarte ferm. Eu nu renunţ la ideea mea de a îndepărta tot ceea ce înseamnă ilegal pe domeniul public. În locul lor vom realiza parcări, ca şi în Micro 16, vom realiza locuri de joacă pentru copii, spaţii verzi. Nu mai doresc acele pseudo-garaje. Dorim cartiere aerisite şi foarte multe zone verzi”, a spus edilul şef sătmărean.

Eforturi pentru linia de centură şi al treilea pod
Primarul Dorel Coica speră ca în anul care vine să se facă paşi concreţi în ceea ce înseamnă construirea celui de-al treilea pod şi a liniei de centură. „Avem foarte multe obiective pentru 2015 şi foarte multe speranţe. Unul dintre marile obiective pe care vrem să îl realizăm este finalizarea procedurii pentru linia de centură, cu aşa-zisul al treilea pod. Mai avem în vedere reabilitarea a sute, poate chiar mii de apartamente în primăvară. Mai avem în vedere reabilitarea mai multor pachete de străzi. Mă refer aici la Drumul Careiului, la strada Depozitelor, mă refer la Lunca Sighetului, la strada Digului. De asemenea, ne gândim să reabilităm iluminatul public în Satu Mare. Proiecte avem foarte multe, numai să dea Dumnezeu să avem mulţi bani ca să le putem duce până la capăt”, a concluzionat Dorel Coica.

Investiţiile vor continua în 2015 la Negreşti

fedorca

Pentru Negreşti Oaş, anul 2014 a fost unul dintre cei mai importanţi din istoria oraşului, fiind demarate investiţii substanţiale. Una dintre cele mai importante investiţii demarate în acest an este master-planul “Apă-canal” în cadrul căruia au fost reabilitate şi extinse reţelele de apă şi canalizare. Potrivit primarului Aurelia Fedorca, această investiţie trebuie finalizată până la finele anului 2015. “Anul 2015 va fi un an prioritar pentru investiţii la fel ca şi acest an. Anul 2014 a fost un an bogat în care au fost demarate o serie de investiţii de mare valoare, fără precedent până acum pentru oraşul nostru. Pot să spun că în 2015 misiunea noastră primordială este continuarea şi finalizarea în mare parte a acestor investiţii. Când o să ne permită timpul, vor fi reluate lucrările la aceste investiţii atât în domeniul apă-canal cât şi la cele de infrastructură rutieră. Aceste investiţii trebuie finalizate până în data de 31 decembrie 2015. De asemenea, anul viitor vor fi demarate şi investiţiile la reabilitarea Corpului C al Primăriei şi extinderea Şcolii Gimnaziale nr. 1”, a precizat Aurelia Fedorca.

Edilul şef a mai spus că o altă prioritate însemnată pentru anul viitor este demararea lucrărilor la construirea Centrului Multicultural. “Este o investiţie pe care noi doar o vom coordona, deoarece finanţarea pentru construcţia acestui obiectiv este asigurată de Guvernul României, prin Ministerul Dezvoltării în cadrul Programului de Dezvoltare Locală”, a mai adăugat Fedorca.

Un alt obiectiv foarte important pentru oraşul Negreşti Oaş este finalizarea lucrărilor de la Luna Şes. “Ne bucură faptul că în acest an au fost găsite resursele financiare pentru continuarea şi finalizarea lucrărilor de la Luna Şes, fonduri primite tot de la Ministerul Dezvoltării prin PNDL. Cu siguranţă, având această finanţare, lucrările la staţiune vor fi finalizate în cursul anului 2015”, a mai spus primarul oraşului Negreşti Oaş.

Unul din cei mai buni ani pentru Tăşnad

mitrasca

Anul 2014 a fost unul plin de realizări pentru administraţia locală din oraşul Tăşnad. Primarul Vasile Mitraşca este de părere că a fost unul din cei mai buni ani din acest punct de vedere. “2014 a fost unul dintre cei mai buni ani pentru oraşul Tăşnad. După ani întregi de eforturi, am reuşit să demarăm investiţii importante, care vor schimba în bine viaţa locuitorilor oraşului nostru. Pe lângă investiţiile mari, de impact, am reuşit să realizăm şi alte câteva lucrări importante”, afirmă primarul Vasile Mitraşca.

În 2014 au fost demarate lucrările de realizare a 20 km de canalizare şi de înlocuire a 7 km de reţea de apă, în valoare de 11 milioane de euro, având ca termen de finalizare decembrie 2015. De asemenea, au fost începute lucrările la noua staţie de epurare a oraşului, în valoare de 3,5 milioane de euro, cu termen de finalizare în iunie 2015. Un alt proiect început în 2014 este reabilitarea drumului Tăşnad- Marghita, în valoare de 18 milioane euro, având termenul de finalizare în decembrie 2015. Pe lângă acestea, au fost demarate lucrările la noul sediu al Primăriei, a început construcţia unei grădiniţe în cartierul Zorilor şi au fost reabilitate o serie de străzi. De asemenea, turismul a crescut în continuare, iar unităţile private s-au dezvoltat foarte mult. Numai în perioada sărbătorilor de iarnă, în staţiunea balneară s-au înregistrat peste 800 de turişti. Prin intermediul Centrului Cultural, devenit funcţional, în 2014 au fost derulate o serie de activităţi culturale cu impact, deosebit de apreciate de localnici.

Anul 2015 nu va fi un an tocmai uşor, pentru că trebuiesc finalizate o serie întreagă de proiecte. “Am făcut calcule pentru a vedea de unde asigurăm cofinanţările pentru a nu periclita implementarea proiectelor din fonduri europene”, afirmă primarul Mitraşca. “Anul viitor vom încerca să asfaltăm toate străzile pe care se lucrează la canalizare”, a adăugat edilul şef al Tăşnadului.

Primarul Ovidiu Duma îşi doreşte un an nou mai bun pentru oraşul Ardud

duma

Pentru oraşul Ardud, anul 2014 nu a fost un an excelent, însă conducerea Primăriei s-a străduit să realizeze o serie de investiţii din fonduri proprii sau din alte fonduri. Potrivit primarului Ovidiu Duma, chiar dacă acest an nu a fost foarte bun din punct de vedere financiar, realizările sunt mulţumitoare. Astfel, a fost realizată staţia de epurare care va deservi toate localităţile arondate oraşului, a fost realizată reţeaua de canalizare din satul Mădăras, a fost reabilitat terenul de fotbal din Ardud, au fost executate lucrări de întreţinere şi reparaţii pe mai multe artere din oraş şi localităţile adiacente, precum şi o serie de lucrări la şcoli.

Ardudul nu a avut parte doar de lucrări edilitare, ci au fost organizate şi o serie de activităţi culturale, menite să satisfacă setea de cultură a cetăţenilor oraşului. Printre cele mai importante manifestări culturale au fost cele organizate de Zilele Oraşului sau cele din perioada Festivalului MedievArtFest.

Primarul oraşului Ardud îşi doreşte ca anul 2015 să fie mai bogat şi mai bun decât acest an. “Ne dorim să obţinem finanţări pentru proiectele care au fost deja aprobate pentru finanţare, proiecte de mare anvergură. De asemenea, avem în vedere implementarea şi a altor proiecte de finanţare pentru a asigura condiţii demne de trai pentru cetăţenii oraşului nostru”, a mai spus Ovidiu Duma. De asemenea, edilul şef a urat tuturor cetăţenilor oraşului să aibă parte de un an nou fericit, cu bucurii şi împliniri, sănătate şi un călduros “La Mulţi Ani!”.

Un an bun din punctul de vedere al proiectelor la Carei

eugen-kovacs

Primarul municipiului Carei, Eugen Kovacs, este de părere că anul care tocmai se încheie a fost un an foarte bun pentru administraţia locală. “Consider că anul 2014 a fost unul foarte bun din punctul de vedere al implementării proiectelor cu finanţare UE. În cursul acestui an am reuşit să finalizăm proiectele incluse în Planul Integrat de Dezvoltare Urbană. Cine circulă prin oraş şi citeşte presa este la curent cu ce investiţii s-au derulat în municipiul Carei. Trebuie să ne continuăm treaba, căci facem ceea ce trebuie pentru dezvoltarea Careiului, iar cetăţenii apreciază strădaniile noastre”, ne-a declarat primarul Eugen Kovacs.

Se pregătesc viitoarele proiecte
Primăria Carei se pregăteşte ca în noul an să depună o nouă serie de proiecte care să fie finanţate din fondurile Uniunii Europene. “Ne pregătim pentru depunerea proiectelor pe noul ciclu financiar al UE. Aceasta va fi cea mai mare provocare pentru noi în anul care urmează. Am început să lucrăm la respectivele proiecte, a căror valoare totală este de aproximativ 44 milioane euro. Sper ca anul viitor să putem depune proiecte în valoare însumată de cel puţin 25-30 milioane euro”, ne-a declarat primarul Eugen Kovacs.

Modernizarea reţelei de apă- canal
Modernizarea sistemului de apă şi canalizare în cadrul master planului judeţean constituie o altă prioritate pentru municipiul Carei. “Anul 2015 va fi puţin dificil din cauza lucrărilor de modernizare a sistemului de apă şi canalizare. Pe lângă schimbarea conductei de aducţiune de la staţia de extracţie din Doba, vor fi modernizate reţelele de apă-canal pe 70 de străzi din Carei. Am emoţii, căci aceste lucrări vor produce deranj careienilor, dar tot trebuiesc făcute odată şi odată”, ne-a declarat primarul Eugen Kovacs.

Primarul Piricsi doreşte fonduri europene pentru Livada

piricsi

Pentru oraşul Livada, anul 2014 a fost unul destul de bun, însă putea fi şi mai bun, după cum spune primarul Piricsi Arthur. „Una dintre marile realizări din acest an a fost finalizarea sălii de nunţi unde am reuşit să introducem şi încălzirea centrală. Totodată, am reuşit să asfaltăm peste un kilometru de drum de pietriş şi pământ, am reabilitat o serie de trotuare şi străzi atât din Livada cât şi din localităţile arondate oraşului. Mă bucur că am reuşit să schimbăm mult în bine centrul oraşului. Toate acestea realizări le-am făcut cu fonduri proprii sau cu finanţare din partea Consiliului Judeţean”, a precizat Piricsi Arthur.

Edilul şef îşi doreşte ca noul an să fie mai bun decât 2014. „Cu toţii ne dorim ca noul an să fie mai bun decât cel care trece pentru a realiza mai multe investiţii. Avem o serie de investiţii avute în plan, însă aşteptăm să vedem cum putem să ne realizăm bugetul”, a mai spus Piricsi.

Totodată, primarul oraşului Livada a spus că aşteaptă deschiderea axelor prioritare de finanţare din fonduri europene pentru perioada 2014-2020. „Vom vedea care sunt aceste axe şi, în funcţie de posibilităţile noastre de încadrare, vom scrie proiecte pentru a atrage fonduri europene de dezvoltare. Avem câteva proiecte concepute alături de specialiştii noştri şi sperăm că anul viitor vom reuşi să implementăm câteva”, a mai spus primarul Piricsi Arthur, care a urat toate cele bune pentru noul an locuitorilor oraşului Livada şi ai judeţului Satu Mare.

Bilanţ pozitiv pe 2014 la Odoreu

Dumitru-Pop

Primarul comunei Odoreu, Dumitru Pop, consideră că anul 2014 s-a încheiat bine, în condiţiile în care administraţia locală a reuşit să demareze şase proiecte şi nu înregistrează datorii. “Anul acesta am demarat şase proiecte, dintre care trei sunt finanţate prin PNDL, iar două din fonduri ale Uniunii Europene. Aceste două proiecte vizează canalizarea din Odoreu şi Mărtineşti. Avem perspective şi pentru un proiect vizând modernizarea şcolii generale”, ne-a declarat primarul comunei Odoreu, Dumitru Pop.

Pentru anul viitor, primarul Dumitru Pop şi-a propus realizarea unor investiţii finanţate din bugetul local, cum ar fi construcţia unei capele în cimitirul din Berindan şi modernizarea bazei sportive. Anul viitor va fi începută întocmirea documentaţiei pentru următoarele proiecte mai ample, pentru care primarul Pop speră să obţină finanţare până în 2016. Proiectele respective vizează modernizarea zonei de agrement de lângă baltă, modernizarea zonei centrale a comunei, modernizarea localităţii Berindan şi asfaltarea străzilor din localitatea Mărtineşti.

Proiecte ambiţioase pentru 2015 la Turţ

ciupac

Anul curent a fost un an în care s-au realizat numeroase investiţii în comuna Turţ. “Anul acesta am început modernizarea centrului civic al comunei, am executat 1,1 km de şanţ carosabil, am pavat 2.000 mp de alei şi trotuare, am asfaltat parcările din centrul civic”, afirmă primarul comunei Turţ, Ioan Ciupac. Tot în 2014 a fost pusă în funcţiune staţia de epurare din satul Turţ. Autostrada Ţării Oaşului, care traversează comuna, a fost reabilitată de către Consiliulk Judeţean, lucru pentru care primarul Ioan Ciupac, în numele turţenilor, mulţumeşte conducerii CJ Satu Mare. De asemenea, a fost finalizată licitaţia pentru asfaltarea unor străzi, care au fost cuprinse în Programul Naţional de Dezvoltare Locală.

Primarul Ioan Ciupac şi-a fixat o serie de proiecte ambiţioase pentru anul care vine. “În 2015 vrem să continuăm modernizarea centrului civic, lucrările de la Casa de cultură, cele de la Şcoala generală din Gherţa Mare, vrem să reabilităm centrul satului Gherţa Mare şi să finalizăm extinderea reţelei de apă şi canalizare în comună, realizată prin intermediulk master-planului operatorului regional Apaserv SA. Dacă vom reuşi să facem aceste lucruri vom putea spune că şi 2015 va fi un an deosebit de bun pentru comuna noastră”, ne-a declarat primarul Ioan Ciupac.

Un an cu realizări, dar şi cu greutăţi  la Primăria Moftin

gheoghe-david

Potrivit primarului comunei Moftin, Gheorghe David, anul 2014 a fost unul destul de bun, cu realizări, dar şi cu multe greutăţi. “În pofida greutăţilor, am reuşit să ne atingem obiectivele propuse. Cu sprijinul Consiliului Judeţean, am reuşit să recepţionăm podul de la Domăneşti, care a scos din izolare locuitorii acestui sat. De asemenea, am terminat grădiniţa din Domăneşti, finanţată în întregime de la bugetul local şi am continuat lucrările de la baza sportivă. Un proiect privind asfaltarea a 10 km de drum a fost cuprins în PNDL. Pregătim licitaţia pentru proiectul cu bricheţi finanţat din fonduri europene. Am realizat reparaţii capitale la sala multifuncţională din Gara Ghilvaci şi la cea din fostul sediu al primăriei din Moftinu Mare. Două cămine culturale vor intra în reabilitare”, ne-a declarat primarul Gheorghe David.

Pentru anul viitor, Primăria Moftin pregăteşte un proiect pentru extinderea canalizării în Moftinu Mare, Moftinu Mic şi Domăneşti, respectiv un proiect vizând un nou sediu pentru primărie. De asemenea, primarul Gheorghe David pregăteşte o strategie de dezvoltare a comunei pentru următorii cinci ani, pe care să o supună dezbaterii publice şi apoi aprobării Consiliului Local. Printre priorităţile pe anul viitor figurează adoptarea unui nou Plan Urbanistic General (PUG) şi atragerea de investitori în comună. De asemenea, primarul Gheorghe David şi-ar dori ca anul viitor să fie reabilitat şi drumul judeţean dintre localităţile Moftinu Mic şi Sânmiclăuş.

Szasz Lorand, Ciprian Bâtea, Florin Dura

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts