Microciparea tuturor câinilor din judeţ, în special a celor cu stăpân, ar duce la reducerea numărului de câini fără stăpân pe raza judeţului Satu Mare. Reprezentanţii asociaţiilor de protecţie a câinilor fără stăpân din judeţ au solicitat ieri, în cadrul şedinţei Autorităţii Teritoriale de Ordine Publică Satu Mare, ca primăriile să se implice mai mult în procesul de recenzie a câinilor vagabonzi.
Microcipare scumpă
Dezbaterea privind câinii fără stăpân a fost organizată în cadrul şedinţei la solicitarea făcută de primarul oraşului Tăşnad, Vasile Mitraşca. În acest scop, la discuţii au fost invitaţi reprezentanţii celor două asociaţii de protecţie a câinilor vagabonzi din judeţ, precum şi reprezentanţii Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Satu Mare.
În prima parte a discuţiei, reprezentantul DSVSA, Alin Gârdan Năvălici, a arătat că în această perioadă, până la finele lunii februarie, se desfăşoară o amplă campanie de microcipare a câinilor odată cu vaccinarea antirabică. Astfel va fi făcut un recensământ al câinilor din judeţ. Dacă vaccinarea este gratuită, microciparea costă 50 de lei, şi mulţi dintre proprietarii de câini nu vor dori să plătească această sumă. Mai mult decât atât, medicii veterinari nu au posibilitatea legală de a-i constrânge pe proprietari să-şi microcipeze câinii, acest lucru putând fi făcut doar de primării.
Apel la primării
Reprezentanţii asociaţiilor de protecţie a câinilor fără stăpân au solicitat ca primăriile să se implice pentru a ajuta proprietarii în vârstă de la sate, care au venituri mici, să-şi microcipeze şi sterilizeze câinii. “Soluţia pentru reducerea fenomenului abandonului câinilor este realizarea unui recensământ al câinilor cu stăpân. Pentru a putea ţine sub control câinii fără stăpân, trebuie să avem o evidenţă clară a celor cu stăpân. Pentru că nu câinii fără stăpân îşi lasă puii prin parcuri într-o cutie de carton. Microciparea este foarte scumpă si, după părerea noastră, ar trebui să fie mai ieftină şi obligatorie”, a spus membrul fondator al Asociaţiei Free Life Satu Mare, Carmen Frăţilă. De aceeaşi părere a fost şi preşedintele acestei asociaţii, Dorina Somogyi.
Totodată, preşedintele Asociaţiei Puffi din Carei, Maria Ardelean, este de părere că primăriile ar trebui să subvenţioneze măcar costurile pentru microcipare. “Trebuie făcut obligatoriu un recensământ al câinilor din judeţ şi, în funcţie de aceste rezultate, să fie luate măsurile necesare. Primăriile ar trebui să se implice şi să subvenţioneze costurile pentru microcipare. La Carei avem o foarte bună colaborare cu primarul Kovacs Eugen care oferă ajutor asociaţiei noastre de câte ori este necesar”, a spus şi preşedintele Asociaţiei Puffi din Carei, Maria Ardelean.
Maidanezii de la oraş, aduşi de la ţară
Reprezentanţii asociaţiilor de protecţie a câinilor fără stăpân au dat şi o explicaţie pentru numărul mare de maidanezi de la oraşe. După părerea lor, acest lucru este cauzat de faptul că mulţi câini din zonele rurale sunt abandonaţi la oraşe. “Chiar şi noi am avut câteva astfel de cazuri. De aceea autorităţile locale din comune trebuie să se implice serios pentru combaterea acestui fenomen”, a mai afirmat Maria Ardelean.
Pe de altă parte, Carmen Frăţilă a mai propus ca toţi câinii din mediul rural fără valoare chinologică să fie sterilizaţi, altfel se va ajunge în situaţia în care adăposturile din judeţ să fie depăşite de situaţie.
La finalul şedinţei, preşedintele ATOP, Pinter Joszef, a precizat că va fi transmisă o adresă primăriilor din judeţ ca să se implice în procesul de microcipare a câinilor.
Florin Dura