More


  Retrospectiva politică a unui an agitat

  - Advertisement -

  Cel mai important eveniment politic al lui 2014 a fost scrutinul prezidenţial din luna noiembrie, câştigat de reprezentantul susţinut de PNL şi PDL, Klaus Iohannis. Victoria lui Iohannis a pus capăt celor zece ani în care România a fost condusă într-un mod de-a dreptul dictatorial de fostul preşedinte Traian Băsescu. Românii au aşteptări mari de la preşedintele recent instalat la Cotroceni. Unul din trei români crede că principala prioritate a preşedintelui ales ar trebui să fie crearea de locuri de muncă.

  Peste 30% dintre cei chestionaţi spun că noul preşedinte trebuie să garanteze respectarea legilor şi a Constituţiei, 18 procente vorbesc despre combaterea corupţiei, iar 10% au pus pe primul loc politica externă şi de securitate a României, a arătat un sondaj INSCOP realizat în prima parte a acestei luni. De asemenea, şase din zece români consideră că preşedintele Klaus Iohannis ar trebui să colaboreze cu guvernul condus de Victor Ponta.

  Anul politic 2014 a debutat cu ruperea, în luna februarie, a USL, o uniune a PSD, PNL, UNPR şi PC, care avea o majoritate parlamentară de peste 70%. Prima problemă apărută a fost abordarea diferită de către PSD şi PNL a alegerilor europarlamentare din luna mai.

  PSD structurează o nouă alianţă alături de UNPR şi PC. După ruperea USL, liderul PNL Crin Antonescu a decis să impună partidului un scor de minimum 20% pentru europarlamentare, sub care a anunţat că îşi va prezenta demisia din fruntea PNL. Imediat după alegerile la care liberalii au obţinut 15% din voturi Crin Antonescu şi-a prezentat demisia din fruntea PNL.

  La scurt timp după europarlamentare, Crin Antonescu şi Vasile Blaga au anunţat fuziunea PNL – PDL într-un partid mare de centru-dreapta. La Congresul PNL din iunie, Antonescu a fost lucrat, Iohannis fiind desemnat ulterior de către Delegaţia Permanentă candidatul partidului la prezidenţiale. În 26 iulie a avut loc congresul de fuziune prin ”contopire” între PNL şi PDL, cu decizia menţinerii numelui de Partidul Naţional Liberal de către noua formaţiune. Cu alte cuvinte, democrat-liberalii şi-au rebrenduit sigla de partid, reuşind să-i păcălească pe români la alegerile prezidenţiale din noiembrie.

  Instalarea noului preşedinte Klaus Iohannis a încheiat şirul evenimentelor politice din acest an. Lipsit de surpriză a fost şi gestul cu care Traian Băsescu şi-a încheiat cei zece ani în fruntea ţării, mergând alături de soţia sa, dar şi de liderii PMP, în frunte cu Elena Udrea, la o berărie din Bucureşti, pentru a ”sărbători sfârşitul de mandat ca preşedinte”.

  Szasz Lorand  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img