Singurătatea cuvintelor rătăcite în memoria necuvintelor„Sunt faimos dar nimeni nu mă cunoaşte.” Aşa-şi „strigau” mesajul cu iz comercial câteva litere albe cu tendinţe fosforescente vopsite pe un tricou de culoare neagră, aflate în vitrina unui magazin de confecţii pentru adolescenţi şi tineri din Carei. Un mesaj care dincolo de tendinţa „emo” reflectată poate reprezenta strigătul de alarmă al unei societăţi din ce în ce mai chinuite de remuşcări şi neîmpliniri, dar şi speculaţia patronilor respectivului magazin de a expune în vitrină un astfel de tricou; vorba românului: „Bani să iasă”. Înceţi şi din ce în ce mai apăsaţi paşii din ce în ce mai şovăielnici ai cetăţeanului de rând şchioapătă în alegerea drumului potrivit, având serioase dileme în ceea ce priveşte deosebirea binelui de rău. Suntem martorii unor transformări sociale care atrag de la sine schimbarea pe o scară largă a valorilor morale.

Astfel dacă până în zorile erei informaţiei computerizate, Şcoala Primară, Biserica şi Primăria reprezentau adevărate puncte de reper pentru locuitorii satului românesc, globalizarea informaţiei şi europenizarea gândirii comune au dus la scăderea percepţiei privind aceste trei instituţii şi construirea imaginii unui cât mai trendy „om modern”. Cum? Simplu. În volumul „Amintiri din copilărie” marele povestitor Ion Creangă îşi descrie cu drag experienţele dureroase dar şi necesare pe care el şi colegii de clasă le experimentau pe propria piele cu biciuşca numită programatic „Sfântul Neculai”, călare pe „Calul Bălan” atunci când vreo năzdrăvănie oarecare îi aduceau în faţa clasei în vederea corecţiei necesare. De asemenea în cât mai multe din operele sale transpare şi rolul pe care Biserica îl avea în formarea tinerelor generaţii şi legătura organică cu şcoala, pe atunci neinstituţionalizată…

Au trecut 150 de ani de când Alexandru Ioan Cuza a promulgat Reforma Instrucţiunii Publice ( Legea Învăţământului ) prin care a fost înfiinţat Învăţământul Primar gratuit şi obligatoriu, iar sistemul de învăţământ românesc pare a înota într-un ocean al încercărilor plin de valuri din ce în ce mai mari. Dacă sistemul de determinare a elevilor cu ajutorul „Sfântului Neculai” a dat lumii întregi adevărate caractere şi somităţi în foarte multe domenii ale vieţii social-politice, culturale şi economice etc., se pare că pretenţiile unui învăţământ de eprubetă experimentat azi pe pielea elevilor şi cadrelor didactice duc „bărcuţa” fragilă a învăţământului pe mări din ce în ce mai învolburate. Programele din media scrisă sau audio-vizual abundă de profesori „corupţi şi violenţi” care devin peste noapte vinovaţi de starea deplorabilă a sistemului educaţional din România, existând părinţi care strigă din ce în ce mai zgomotos împotriva profesorilor care „nu-şi fac datoria la catedră”, elevi care-şi fac lecţiile şi-şi citesc lecturile suplimentare pe smartfon şi tabletă în timp ce banalele pixuri şi creioane sunt aruncate prin clase de la unul la altul din plictiseală şi dispreţ zăcând în cele din urmă sfărâmate pe podelele de aşteptare ale Ministerului Educaţiei Naţionale.

E desuet să mai vorbim de purtarea uniformei şcolare într-o societate unde din ce în ce mai mulţi părinţi îşi cumpără timpul neacordat propriilor copii prin ţinute de „ultimul răcnet” şi tehnologie cât mai avansată şi doresc scoaterea Religiei din şcoli; vorba aia, „dacă se face la biserică, ce rost mai are să se facă şi la şcoală. Şi aşa sunt prea încărcaţi săracii copii”. Şocantă şi electorală rămâne peste timp iniţiativa unei doamne fostă candidată la prezidenţialele din acest an, care propunea înlocuirea în şcoli a „Religiei” cu „Istoria Universală a religiilor”. Vorba unui prieten: „doar o vorbă să-ţi mai spun mon cher … până la urmă fiecare este sfătuit să-şi aleagă identitatea spirituală şi sexuală. Nu-i aşa?”. Mai în glumă, mai în serios, bine că românul încă mai are simţul umorului bine dezvoltat şi credinţa în Dumnezeu şi în valori nealterate. Nu de alta, dar riscăm să revină Creangă din mormânt şi să ne certe cu „Sfântul Neculai” pe „Calul Bălan”.

Valeriu Ioan

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts