More


  Sistemul de învăţământ dual are succes la Carei

  - Advertisement -

  agro1

  Învăţământul dual dă semne de reuşită la Grupul Şcolar Simion Bărnuţiu din municipiul Carei. Unitatea de învăţământ încearcă să-şi adapteze planul de şcolarizare în funcţie de cerinţele agenţilor economici din zonă, care asigură elevilor practica în unităţile lor. În urma parteneriatelor încheiate cu firmele interesate, aproximativ 85% din absolvenţii profilului profesional din acest an au fost angajaţi imediat după absolvire, majoritatea chiar de firmele la care şi-au făcut practica.

  Statisticile confirmă succesul
  Învăţământul dual constituie o concepţie relativ nouă în sistemul de învăţământ românesc. “Învăţământul profesional în sistem dual reprezintă în momentul de faţă cea mai bună modalitate de instruire practică, acest sistem fiind pârghia care face legătura dintre activitatea economică şi procesul de instruire. De asemenea, răspunde nevoilor agenţilor economici, prin adaptarea ofertei educaţionale la nevoile acestora. Şcolile profesionale în sistem dual reprezintă o soluţie pentru reducerea ratei şomajului în rândul tinerilor, astfel că elevii au şansa de a obţine un contract cu un agent economic care poate garanta un viitor loc de muncă după terminarea şcolii profesionale”, ne-a declarat directorul Grupului Şcolar Simion Bărnuţiu, Emeric Gindele.
  Reuşita implementării acestui sistem dual este reflectată de statistici. Circa 85% din absolvenţii profilului profesional din acest an au fost angajaţi imediat după absolvire. Majoritatea absolvenţilor au fost angajaţi chiar de către firmele care i-au primit în practică. “Încă de la primele ore de practică la firmele cu care avem parteneriate, încercăm să îi obişnuim pe copii cu disciplina. De asemenea, încercăm să-i conştientizăm că, în condiţiile în care cunosc bine o meserie, pot trăi decent de pe urma ei. Majoritatea lor îşi pot găsi acel loc de muncă dorit chiar în cadrul firmelor unde şi-au făcut practica”, ne-a declarat Emeric Gindele.

  Un plan de şcolarizare ambiţios
  Pentru anul şcolar 2015-2016, conducerea Grupului Şcolar Simion Bărnuţiu a propus un plan de şcolarizare care să cuprindă meseriile cele mai cerute pe piaţa muncii din zona municipiului Carei. Printre aceste meserii se numără: mecanic auto, mecanic agricol, lăcătuş construcţii metalice şi utilaj tehnologic, tapiţer- saltelar- plapumar, confecţioner produse textile, operator aparate cu comandă numerică (strungar CNC), sudor. La forma de învăţământ liceală este propusă specializarea de tehnician în agricultură ecologică. Potrivit directorului Emeric Gindele, aceste specializări sunt propuse atât pentru clase cu predare în limba română, cât şi pentru clase cu predare în limba maghiară.
  Szasz Lorand  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img