More


  Tradiţia, păstrată vie la Negreşti Oaş

  - Advertisement -

  negresti3

  Peste 400 de colindători din toată Țara Oașului și din împrejurimi au participat la cea de a XVII-a ediţie a Festivalului Datinilor şi Obiceiurilor de Iarnă, care s-a desfăşurat ieri la Negreşti Oaş. Manifestarea a avut loc în incinta Catedralei Ortodoxe, iar cei mai buni dintre colindători au fost premiaţi.

  Parada colindătorilor
  La fel ca în fiecare an, Festivalul Datinilor şi Obiceiurilor de Iarnă a debutat cu parada colindătorilor care s-a desfăşurat pe traseul strada Livezilor – Centru – Catedrala Ortodoxă. După ce toate cetele de colindători, îmbrăcaţi în frumoasele straie populare din zonele din care provin, au ajuns în faţa Catedralei Ortodoxe, manifestarea a continuat cu deschiderea oficială, coordonată de prezentatorul Andrei Bărbos. Atât la paradă, cât şi la deschiderea oficială au fost prezenţi şi preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Ştef, primarul oraşului Negreşti Oaş, Aurelia Fedorca, managerul public al judeţului, Nicolae Bura, fost primar de Negreşti, directorul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Satu Mare, Robert Laszlo, consilieri locali sau simpli cetăţeni.

  negresti1

  În deschiderea manifestării, directorul Casei Orăşeneşti de Cultură Negreşti Oaş, Natalia Lazăr, a vorbit despre acest proiect generos de revitalizare a datinilor sărbătoriulor de iarnă din capitala Ţării Oaşului. “Oşenii şi-au deschis porţile sufletului pentru a primi colindătorii celei de a 17-a ediţii a acestui festival-concurs. Festivalul îşi continuă cursul de până acum fiind organizat totodată şi un concurs pe două secţiuni al cetelor de colindători”, a spus Natalia Lazăr.

  Totodată, primarul Aurelia Fedorca a arătat că Festivalul a devenit deja un eveniment consacrat. “Este o zi deosebită în care oraşul nostru este plin de oaspeţi care au venit de pretutindeni să ne colinde. Evenimentul la care participăm azi este deja consacrat, iar noi avem obligaţia de a ne păstra tradiţiile prin acest festival deosebit, frumos şi viu”, a mai adăugat edilul şef al oraşului Negreşti Oaş. Cuvinte frumoase la adresa Festivalului Datinilor din capitala Ţării Oaşului a mai spus şi preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Ştef, care a mai arătat că instituţia pe care o conduce îşi aduce aportul şi la dezvoltarea acestei zone prin investiţiile pe care le face.

  20 de cete de colindători
  După deschiderea oficială a evenimentului, s-a intrat în biserică, unde festivalul a continuat cu evoluţia colindătorilor. Circa 400 de colindători, repartizaţi în 20 de cete, au onorat prin prezenţa lor Festivalul Datinilor şi Obiceiurilor de Iarnă.

  negresti2

  Acestea sunt Ansamblul folcloric „Sânzienele” Negreşti Oaş, Ansamblul folcloric „Ceatăra” Carei, Grupul folcloric din Slatina (Solotvino) – Ucraina, Găzdoile Călineștiului – Maramureş, Ansamblul folcloric „Măgura” Târşolţ şi Maria Petca-Poptean, Colindătorii din Marna, Ansamblul “Țara Oașului” Bixad, Ansamblul folcloric “Cununa Oaşului” Batarci şi Petre & Petrică Zele, Ansamblul folcloric „Cununița” Satu Mare, Ansamblul folcloric „Florile Bihorului” Oradea, Ansamblul folcloric „Florile Tărnii” Tarna Mare , Ansamblul folcloric „Florile Turţului” Turţ, Ansamblul folcloric „Oşencuţa” Călineşti-Oaş, Grupul folcloric „Junii Oaşului” al Liceului Tehnologic „Ioniță G. Andron” Negreşti Oaş, Ansamblul folcloric „Oașul” şi Maria Tripon, Ansamblul folcloric „Doina Maramureșului” Moisei -Maramureș, Corul bărbaţilor din Tur, Grupul folcloric din Vama, Grupul folcloric din Racșa şi Colindători de la Clubul copiilor Negrești-Oaș.

  Câştigătorii concursului
  Un juriu de specialitate a urmărit şi evaluat formaţiile artistice prezente la festival având ca şi criterii cel mai original program artistic, autenticitatea colindelor şi aspectul general al grupului de colindători. Premiile au fost acordate pe două secţiuni: colinde (grup de colindători) şi teatru cu măşti (Viflaimul, Capra, Peştera etc.).

  Astfel, la secţiunea colinde, primul loc a fost câştigat de Corul bărbaţilor din Tur şi Grupul folcloric din Slatina (Solotvino) urmat de Găzdoile Călineștiului – Maramureş şi de Ansamblul folcloric „Oașul” iar pe locul trei s-au clasat Grupul folcloric Racşa, Ansamblul folcloric “Măgura” Târşolţ şi Ansamblul folcloric “Sânzâienele” Negreşti Oaş. La secţiunea teatru cu măşti, primul loc a fost ocupat de Ansamblul folcloric „Oşencuţa” Călineşti-Oaş, urmat de Colindătorii din Marna şi de Grupul folcloric din Vama. Locul întâi, la ambele secţiuni, a fost premiat cu câte 500 de lei, locul doi cu câte 400 de lei iar locul trei cu 300 de lei. Totodată au mai fost acordate premii speciale în valoare de 150 de lei şi menţiuni în cuantum de 100 de lei.

  Evenimentul a fost organizat de Primăria şi Consiliul local Negreşti Oaş, Consiliul Județean Satu Mare, Casa Orăşenească de Cultură Negreşti Oaş, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Satu Mare.
  Florin Dura  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img