ATACUL ARMAT din Paris: Filmul evenimentelor

5

Parisul s-a confruntat miercuri cu cel mai sângeros atac comis în Franţa de un secol, respectiv un masacru cu arme Kalaşnikov în plină şedinţă de redacţie la publicaţia Charlie Hebdo şi uciderea a doi poliţişti, relatează AFP, care prezintă filmul evenimentelor.

În jurul orei 11.20, doi bărbaţi îmbrăcaţi în negru, cu cagule şi înarmaţi cu arme Kalaşnikov se prezintă pe strada Nicolas-Appert numărul 6, în cel de-al XI-lea arondisment al Parisului, unde se află arhivele săptămânalului satiric Charlie Hebdo, ţinta lor. “Aici este Charlie Hebdo?”. Văzând că sunt la o adresă greşită, ei se îndreaptă apoi spre numărul 10, unde se află sediul săptămânalului.

Odată intraţi în clădire, ei deschid focul asupra recepţionerului de la intrare şi merg la etajul al doilea, unde se află redacţia Charlie Hebdo.

“Cei doi bărbaţi deschid apoi focul şi lichidează cu sânge rece persoanele reunite la şedinţa de redacţie, precum şi poliţistul care asigura protecţia caricaturistului Charb, care nu a avut timp să riposteze”, declară pentru AFP o sursă din cadrul poliţiei. Charb, directorul de redacţie, era protejat de la publicarea caricaturilor lui Mahomed în 2011.

Redacţia Charlie Hebdo a fost decimată. Patru dintre caricaturiştii vedetă, Charb, Cabu, Tignous şi Wolinski, foarte cunoscuţi în Franţa, au murit, precum şi economistul Bernard Maris, care lucra şi la radio France Inter.

O singură persoană, care a reuşit să se ascundă sub o masă, a scăpat. Potrivit acesteia, cei doi bărbaţi ar fi strigat: “L-am răzbunat pe profet” şi “Allah Akbar”.

În jurul orei 11.30, poliţia primeşte un apel de urgenţă care anunţă focuri de armă la sediul Charlie Hebdo. Poliţiştii sunt trimişi imediat la faţa locului.

Cei doi agresori fug strigând din nou “Allah Akbar” şi se întâlnesc cu o patrulă a Brigăzii anticriminalitate. Are loc un schimb de focuri susţinut.

Ei reuşesc să fugă la bordul unei maşini negre Citroën C3 şi se întâlnesc cu un vehicul de poliţie. Ei trag circa zece focuri de armă în parbrizul acestei maşini, fără a răni poliţiştii care se aflau în interior.

Poliţiştii deschid focul asupra agresorilor, care ripostează. Pe bulevardul Richard-Lenoir, un poliţist în uniformă în vârstă de aproximativ 40 de ani, este lovit şi zace pe jos, potrivit unei înregistrări video difuzate pe Internet.

Cei doi bărbaţi ies din maşină şi se apropie cu paşi repezi de poliţistul aflat la pământ. Unul dintre atacatori îi strigă: “Voiai să mă omori!”. Poliţistul ridică mâna şi spune “Nu, e bine, şefule”, dar este ucis cu un glonţ în cap, potrivit unei înregistrări video difuzate pe Internet şi autentificată de anchetatori.

Cei doi atacatori au plecat apoi cu maşina fără să se mai oprească. “L-am răzbunat pe profetul Mahomed! Am ucis Charlie Hebdo!”, au strigat ei înainte de a demara, potrivit unei alte înregistrări video.

Puţin mai departe, cei doi bărbaţi lovesc un şofer, care este rănit uşor. Ei îşi abandonează maşina în apropeirea parcului Buttes-Chaumont, în nord-estul Parisului.

Cei doi atacatori ameninţă cu arma un şofer şi fug către nordul capitalei la bordul maşinii acestuia. Forţele de ordine le pierd urma.

În timpul atacului şi al fugii de la locul faptelor, ei ucid 12 persoane – dintre care cel puţin cinci membri ai redacţiei Charlie Hebdo.

Ministrul de Interne, Bernard Cazeneuve, afirmă că “trei criminali” implicaţi în atac sunt căutaţi activ, fără a preciza rolul celui de-al treilea. Se pune totul în aplicare pentru “neutralizarea cât mai rapidă a celor trei criminali”, declară ministrul.

În noaptea de miercuri spre joi, unul dintre cei trei suspecţi, Hamyd Mourad, în vârstă de 18 ani, se predă poliţiei din Charleville-Mézières, în nord-estul Franţei, “după ce îşi vede numele circulând pe reţelele de socializare”, potrivit unei surse apropiate dosarului.

Poliţia franceză publică fotografiile celorlalţi doi suspecţi, doi fraţi, Cherif şi Said Kouachi, în vârstă de 32 şi, respectiv, 34 de ani, pe care îi caută activ şi face apel la martori. Aceste persoane sunt “probabil puternic înarmate şi periculoase”, avertizează poliţia.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Citește și...

Ioana Bran: ”Am votat pentru amânarea a plății utilităților – apă-canal, energie, gaze, salubritate, servicii telefonice și de internet, cablu TV”

Deputatul PSD de Satu Mare, Ioana Bran, fost ministru al Tineretului și Sportului, a lucrat intens în aceste zile în comisii și ieri în...

REALITATE. A fost JALE ieri. 19 DECEDAȚI confirmați cu COVID-19 într-o singură zi

Ieri a fost o zi neagră pentru România, fiind consemnați 19 persoane decedate dintre cele infectate cu COVID-19. Din fericire, niciuna dintre aceste persoane...

O nouă veste TRISTĂ în fotbalul sătmărean! Fostul portar și arbitru, FIRI CÂMPAN s-a stins la doar 50 de ani!

  Veștile triste par că nu se mai opresc în această săptămână, în fotbalul sătmărean. Mai întâi l-am pierdut pe fostul atacant  din anii 70-80...

Continuă dotarea spitalelor din județ! Container destinat suspecților de Coronavirus la Spitalul din Negrești Oaș!

Consiliul Județean continuă dotarea spitalelor din județul Satu Mare, pentru o bună funcționare pe perioada stării de urgență. Astăzi, în curtea Spitalului Orășenesc Negrești-Oaș a...

Marcel Ciolacu lansează un APEL către toți ROMÂNII: ”Un produs românesc CUMPĂRAT = un loc de muncă SALVAT!”

  Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a lansat un apel către toți românii ca în actualul context actual și cel care va urma să încerce să...