More


  AVERTISMENTUL ÎNŢELEPCIUNII

  - Advertisement -

  În urmă cu vreo câţiva ani, am plecat în Maramureş, la una din surorile mamei mele, pentru a petrece câteva zile de concediu. Când am intrat în curtea casei, un dulău, cât un câine lup, legat în lanţ, a început să latre la mine ca o fiară dezlănţuită. Unul dintre verişorii mei m-a avertizat, cu mare îngrijorare, să stau departe de câine. Câteva minute mai târziu, după ce am salutat-o pe mătuşa şi pe verişorii mei, m-am apropiat de câinele care lătra în continuare din toate puterile. Am început să-i vorbesc pe un ton calm, să-l dojenesc şi cu paşi rari m-am apropiat de el. Verişorii mei au început să vocifereze, să mă avertizeze din nou şi să-mi spună că aş putea fi muşcat de câine. Fără să mă opresc, am continuat să-i vorbesc dulăului, iar câteva clipe mai târziu a început să latre din ce în ce mai rar. La un moment dat, câinele a tăcut, s-a uitat lung la mine, a început să dea din coadă, motiv pentru care am avut curajul să-l mângâi pe cap şi, în final, am ajuns cei mai buni prieteni. Verişorii mei au rămas miraţi de-a binelea şi se minunau, dar în acelaşi timp nu-şi explicau noua reacţie a câinelui faţă de mine.

  Multă vreme, după acest experiment personal, pe care nu-l recomand la nimeni, m-am gândit la acest câine şi-am ajuns la concluzia că fără un comportament paşnic nu aş fi reuşit să-i cuceresc prietenia. Se spune că ei simt starea de spirit a oamenilor şi devin agitaţi dacă sunt trataţi cu vulgaritate. În mod asemănător se întâmplă şi în relaţiile dintre oameni. Dacă îi tratezi cu superioritate, cu tot felul de imperative, cu subestimări şi infatuări, cei lezaţi îţi devin duşmani. După ce ţi-au devenit duşmani, ca o consecinţă a comportamentului tău, şi reacţionează în mod firesc la atacurile verbale, îi tratezi ca pe nişte infractori şi-i condamni în fel şi chip, chiar dacă nu sunt vinovaţi. Nimeni nu acuză însă comportamentul tău demolator şi incendiar.

  Nu întâmplător cred că s-a născut proverbul: “ Buturuga mică răstoarnă carul mare !”. În relaţiile interumane ar trebui să se ţină seama în primul rând de capacitatea de a anticipa consecinţele unui comportament vulgar. Sădirea unor seminţe ale răului în sufletul celui căruia îi lezezi demnitatea, onoarea, familia sau neamul, e ca şi cum a-i amorsa o bombă cu efect întârziat. Mai devreme sau mai târziu Răul pe care l-ai provocat, în diferite ipostaze, se va întoarce sub o altă formă asupra ta, asupra casei tale şi a familii. De multe ori, în urma răzbunării, cad suflete nevinovate şi nu neapărat cei sau cel care a declanşat un anume conflict. Numaidecât mintea mea mă duce la un alt proverb, care avertizează conştiinţele nesăbuite şi lipsite de înţelepciunea dialogului, extrem de actual şi în zilele noastre: “ Ce ţie nu-ţi place, altuia nu-i face ! “

  Revolta, iscată de conştiinţele iresponsabile în mintea celor lezaţi, mocneşte de multe ori ca un vulcan, care stă să erupă mai devreme sau mai târziu. Nicio forţă din lume nu poate stăvili un “vulcan” uman, care erupe pe nepregătite, fără să ţină seama de niciun fel de consecinţe dramatice. Unii dacă au primit o palmă, rabdă, în timp ce alţii nu întorc obrazul, cu supunere, pentru a mai primi încă o palmă, şi nu iartă ! La fel se întâmplă şi cu câinii, unii te iartă chiar dacă te-ai comportat urât cu ei, în timp ce alţii se răzbună pe tine dacă le-ai stârnit ura. Raţiunea nu trebuie lăsată niciodată să plece de la om. Nici măcar temporar ! Lacrimile şi regretele tardive sunt de prisos, iar răzbunarea “naşte” în continuare noii monştri ai Răzbunării.

  Dumitru Ţimerman  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img