Franța: Reprezentanții musulmanilor le cer imamilor să condamne violența și terorismul

1

Reprezentanții comunității musulmane din Franța le-au cerut imamilor din toate moscheile din țară să ‘condamne cu cea mai mare fermitate violența și terorismul’ în cursul rugăciunii de vineri, după atentatul sângeros comis miercuri la sediul săptămânalului Charlie Hebdo, relatează AFP.

Liderii Consiliului francez al cultului musulman (CFCM), instanță reprezentativă a comunității musulmane din Franța, precum și cei ai UOIF (apropiată Fraților Musulmani), le-au cerut de asemenea ‘cetățenilor de confesiune musulmană să participe în număr mare la manifestația națională’ prevăzută să aibă loc duminică în Franța.

Președintele Franței Francois Hollande a decretat joi zi de doliu național în memoria celor 12 victime ale atentatului sângeros de la Charlie Hebdo.

Într-un comunicat, majoritatea federațiilor musulmane s-au declarat ‘profund șocate și afectate de asasinarea colegilor noștri jurnaliști și ofițeri de poliție’ și au dorit ‘să-și exprime solidaritatea națională și civică față de această tragedie’.

Cei aproximativ 5 milioane de musulmani din Franța vor fi invitați cu această ocazie ‘să-și afirme dorința de a trăi împreună în pace cu respectarea valorilor Republicii’, potrivit textului oferit presei după o reuniune a liderilor religioși la Marea Moschee din Paris, unde a avut loc un moment de reculegere joi la ora 11.00 GMT, la fel ca în întreaga țară.

Președintele Observatorului național împotriva islamofobiei, Abdallah Zekri, s-a declarat de asemenea ‘îngrijorat de faptul că ar putea fi comise acțiuni antimusulmane’.

Lăcașe de cult musulmane au fost vizate miercuri seara de focuri de armă și alte proiectile la Mans (vest) și la Port-la-Nouvelle (sud). La Villefranche-sur-Saone (centru-est), o explozie de origine criminală a avut loc joi dimineața în fața unui restaurant situat în apropierea unei moschei din oraș.

Această serie de acte criminale survine după cel mai sângeros atac produs în Franța în ultimii 50 de ani, care a făcut 12 morți, între care opt jurnaliști ai Charlie Hebdo și doi polițiști, și a declanșat o acțiune frenetică de căutare în Franța a celor doi suspecți, doi frați, între care unul jihadist cunoscut de serviciile poliției franceze.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Citește și...

BREAKING NEWS. Au fost REDESCHISE VĂMILE Petea și Urziceni. PROGRAM SPECIAL

Printr-o notă de informare emisă de autoritățile din cadrul Ministerului de Interne maghiar, punctele de trecere a frontierei de pe teritoriul Ungariei au primit...

MĂCEL. Peste O SUTĂ de porci, UCIȘI de DSVSA în județ. Două FOCARE NOI de PESTĂ PORCINĂ

În această săptămână în județul Satu Mare și-au făcut apariția două noi focare de pestă porcină africană. Din acest motiv, Direcția Sanitar Veterinară și...

MINUNAT. Ziua și VINDECAREA la Satu Mare. Două dintre acestea, în ultimele 24 de ore

Lucrurile iau o turnură bună pentru județul Satu Mare. Practic, în ultimele opt zile s-au produs opt vindecări la Satu Mare. Ziua și vindecarea....

PREMIERĂ! Doi sătmăreni în numărul din mai al National Geographic România

Numărul din luna mai a revistei National Geographic din Statele Unite prezintă o premieră pentru județul Satu Mare. Pentru prima dată, în cadrul paginilor...

Mircea Govor: “Avem un guvern de nota 1!”

Invitat miercuri seara în emisiunea Actualitatea sătmăreană de la Nord Vest TV, fostul vicepreședinte al Consiliului Județean, Mircea Govor, s-a declarat total nemulțumit de...