More


  Parcă a fost ieri …

  - Advertisement -

  În acele zile incandescente de decembrie, când zorii libertăţii se răspândeau de la Timişoara în toată ţara, am considerat că a sosit momentul editării unei publicaţii puse în slujba Revoluţiei. O publicaţie pe care, în ciuda riscurilor, o visam de multă vreme şi vorbeam despre ea mai mult pe şoptite. Acum sosise ziua cea mare.

  În redacţie, ziarul se pregătea după tipicul arhicunoscut, cu osanale pentru „cei mai iubiţi fii ai poporului”, dar de data asta şi cu acuze isterice la adresa „huliganilor” de la Timişoara. Era prea mult.

  Ziarul de mâine nu poate apărea aşa! O să-l facem noi, aşa cum aşteaptă cei care se adună în Piaţa Palatului şi scandează „Libertate”, „Jos dictatorul”.

  Deşi ştiam bine ce avem de făcut şi ce vom scrie, mai urma să-i convingem pe tipografi să ni se alăture. Ei ne aşteptau, însă, în poarta tipografiei, gata să îşi asume orice risc. În ţară, în mai multe oraşe, se trăgea asupra redacţiilor şi a tipografiilor. Asta ne-a îndârjit şi mai mult, mai cu seamă că numărul protestatarilor adunaţi pe străzi creştea neîncetat.

  În zori a ieşit la lumină primul număr al Cronicii Sătmărene libere, cel mai vechi cotidian apărut în Satu Mare şi pus în slujba Revoluţiei.

  Am aflat mai târziu că a fost printre primele publicaţii fără cenzură din ţară. La scurtă vreme, am botezat-o Gazeta de Nord-Vest şi, iată, au trecut de atunci 25 de ani. Parcă a fost ieri…

  Cu toate că nu mă simt bătrân, am, mai cu seamă acum, la ceas aniversar, sentimentul de nostalgie gândind la entuziasmul începuturilor. Dar şi la anii care au urmat, când din cei câţi am fost atunci, unii sunt acum doar amintire.

  Este persistent însă sentimentul că Gazeta de Nord Vest a rămas o publicaţie perenă, apreciată pentru înţelepciunea managerială a celor care o conduc şi pentru talentul celor care îi conferă faimă prin scrisul lor. Îmi face plăcere şi onoare să mă consider de-al lor pentru că Gazeta de Nord- Vest este marea mea dragoste profesională şi realizarea cu care mă mândresc şi mă voi mândri întotdeauna.

  La mulţi ani, iubita mea!

  Voicu D Rusu  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img