More

    Parisul, capitala mondială împotriva terorismului

    Parisul a devenit capitala mondială a luptei împotriva terorismului duminică, printr-o reuniune internaţională şi un marş republican la care au participat peste un milion de persoane, între care zeci de lideri străini, după atentatele comise de trei jihadişti şi soldate cu 17 morţi. Mii de oameni s-au adunat duminică la Paris.

    Sute de mii de persoane, scandând “Charlie! Charlie!”,au participat ieri la un miting de o amploare extraordinară la Paris, devenit pentru o zi “capitala mondială” împotriva terorismului, prin prezenţa liderilor străini care au defilat ţinându-se de braţ, relatează AFP.

    Manifestaţia istorică a fost organizată în memoria celor 17 victime ale atentatelor teroriste comise săptămâna aceasta în Franţa. Un marş extraordinar atât prin dimensiunea sa planetară, cât şi prin prezenţa liderilor străini care au defilat pe străzile pariziene: Francois Hollande, înconjurat de preşedintele statului Mali, Ibrahim Boubacar Keita, şi de cancelarul german Angela Merkel, preşedintele palestinian Mahmoud Abbas la câţiva metri de premierul israelian Benjamin Netanyahu, premierul britanic David Cameron, cel italian Matteo Renzi sau regele Iordaniei.

    Aplaudaţi de mulţime la sosirea lor la marş, responsabilii străini, care au defilat alături de preşedintele francez, au ţinut un moment de reculegere, după care au părăsit mitingul. “Parisul este astăzi capitala lumii”, a proclamat Hollande cu puţin înainte de a se alătura manifestanţilor.

    Cortegiul, având în prima linie familiile victimelor, s-a îndreptat spre Piaţa Naţiunii. Peste 5.500 de poliţişti au fost mobilizaţi pentru a asigura securitatea, inclusiv lunetişti postaţi pe acoperişurile clădirilor aflate pe traseu.

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE