More


  Pițurcă și arabii

  - Advertisement -

  Când a plecat la Al Ittihad Jeddah, lăsând naționala României pe mâini mai bune, Victor Pițurcă nu bănuia ce capcană de coșmar îi pregătește destinul. Una pe măsura sufletului său întunecat, atât de bine definit de porecla pe care o poartă cu mândrie: Satana. Și de combinația de cifre pe care o afișează peste tot, de la numărul de telefon la numărul mașinii: 666.
  Când l-au angajat pe Victor Pițurcă, șeicii de la Al Ittihad Jeddah nici nu bănuiau ce belea își iau pe cap. Erau fericiți, dominau campionatul Arabiei Saudite, aveau 7 victorii după 7 etape, dar au vrut mai mult. Doar că n-au nimerit omul!

  Orice discuție trebuie începută de la cifre. Comparând bilanțul pre-Pițurcă (antrenor era un egiptean, Amro Anwar) cu bilanțul lui Pițurcă, ajungem la concluzii șocante: pur și simplu, Al Ittihad s-a blocat, n-a mai câștigat niciun meci în șapte partide!

  Iată cifrele:

  Bilanț Anwar:
  7 7 0 0 13-5 21p

  Bilanț Pițurcă:
  7 0 2 5 7-12 2p

  De la 21 de puncte la două puncte e o distanță cosmică, galactică, extraterestră. Pițurcă a reușit să distrugă totul în jurul său. A pârjolit pământul și a otrăvit fântânile. A băgat zâzanie într-o echipă care era, totuși, liderul campionatului. A avut o serie de șase partide fără victorie în campionat, la care s-a adăugat înfrângerea umilitoare, pe teren propriu, în fața rivalului său valah, Laurențiu Reghecampf: 2-3, după prelungiri, în Cupa Prințului.

  De altfel, Pițurcă l-a înfruntat pe Reghecampf de două ori într-o lună, pe teren propriu, la Jeddah, și nu l-a învins niciodată: 0-0 în campionat, 2-3 în Cupa Prințului. Dar marea sa înfrângere n-a fost una pe plan sportiv, unde antrenorul depinde de jucători, ci pe plan uman, unde antrenorul depinde doar de educația și de caracterul său. Iar Pițurcă și-a dovedit micimea sufletească atunci când a refuzat să răspundă salutului lui Reghecampf, lăsându-l cu mâna întinsă.

  În viață, totul se plătește, chiar și gesturile care par mărunte. Sigur, nu mitocănia lui Pițurcă din “episodul Reghecampf” a pierdut meciurile lui Al Ittihad, dar aceeași grosolănie, dublată de o proastă-creștere exemplară, a distrus și relațiile interumane din cadrul formației saudite. Nu întâmplător, Pițurcă a intrat rapid în conflict cu câteva vedete ale echipei pe care o găsise, totuși, pe primul loc.

  La Jeddah, “Satana” își reconfirmă prestigiul de mare demolator. Un antrenor superficial, altoit pe trunchiul unui om întunecat, ranchiunos și lipsit de educație, nu putea, nu poate, nu va putea să ducă la alte rezultate. Doar relațiile sale oculte cu Mircea Sandu l-au ținut atâta vreme pe banca echipei naționale, blocând orice fel de construcție serioasă și de perspectivă.

  Singura tactică a antrenorului Pițurcă a fost cea dobândită pe “terenul” jocului de barbut: haideți, fetelor, vreau un 6-6! Ei, uite că uneori mai pică și câte-un 2-1…

  Grigore Cartianu  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img