More

    Pregătiri de Bobotează

    bobo

    Boboteaza, serbată în ziua de 6 ianuarie, încheie ciclul sărbătorilor de iarnă şi are, pe lângă înţelesurile creştine – momentul naşterii spirituale a Mântuitorului – trăsături de mare sărbătoare populară. Credincioșii ortodocşi se pregătesc de Botezul Domnului când se vor sfinți mii de litri de apă. Atunci preoții vor împărți sticle cu apă care prin sfințire devine vindecătoare. “De Bobotează, în biserici va fi oficiată Slujba cea Mare de Sfinţire a Apei sau Aghiasma Mare, care se face de două ori pe an: atât în ajun, când se sfinţeşte apa cu care preoţii stropesc apoi casele creştinilor, cât şi în însăşi ziua Botezului Domnului, după Sfânta Liturghie, când se sfinţeşte apa pe care o iau creştinii acasă, pentru tot anul”, a precizat preotul ortodox Cristian Boloş.

    În această perioadă de dinaintea Bobotezei, preoții sfințesc și casele cu apă sfințită pentru eliminarea duhurilor rele. În satele și orașele traversate de râuri există obiceiul ca preoții să arunce crucea în apa înghețată, iar tinerii curajoși au datoria de a o scoate la mal. Se spune, conform tradiției și credinței, că cel care va face asta va avea parte numai de bine și va fi ferit de toate bolile.

    În credinţa ortodoxă, sărbătoarea reaminteşte de botezul Domnului în apa Iordanului la vârsta de 30 de ani, înainte de a păşi în viaţa publică. Mii de credincioşi sătmăreni sunt aşteptaţi mâine în biserici pentru a asista la această ceremonie după care îşi pot lua acasă apă sfinţită, aşa cum este obiceiul în zonă.
    Florin Dura

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE