Sătmărenii se iubesc tot mai multcasatorii

Numărul divorțurilor înregistrează o scădere accentuată și evidentă în ultimii ani şi asta se poate datora şi programului de premiere a cuplurilor care au împlinit 50 sau 60 de ani de căsnicie. Fenomenul este confirmat de către statisticile Direcției de Evidență a Persoanelor (DEP) din cadrul Primăriei Satu Mare. În acest ritm, autoritățile locale speră să crească în mod constant încrederea în instituția căsătoriei.

Primăria premiază iubirea
Primăria Satu Mare, prin Direcția de Evidență a Persoanelor, a început din anul 2005 să premieze cuplurile care au împlinit 50 de ani de căsătorie. Prin acest demers s-a încercat încurajarea tinerilor în a începe o viață de cuplu. Cum programul a dat rezultate, s-a început și premierea cuplurilor care au împlinit 60 de ani de căsnicie. ”După cum se poate vedea și din datele statistice, la nivelul municipiului Satu Mare, din anul 2005 a fost începută activitatea de premiere a tuturor cuplurilor care au împlinit 50 de ani de conviețuire neîntreruptă. În acest an s-a început și premierea cuplurilor care au împlinit 60 de ani de conviețuire neîntreruptă. Prin aceste premieri vrem să arătăm faptul că se poate, că se poate ca un cuplu să reziste 50 sau 60 de ani în condiții normale, decente”, a declarat directorul Direcției de Evidență a Persoanelor, Ionel Torja.

Mai puține divorțuri, mai multe căsătorii
Ionel Torja a arătat că numărul divorțurilor a scăzut la jumătate în ultimii doi ani, grație programului de recompensare a cuplurilor longevive. ”Dorim să facem o promovare a instituției căsătoriei prin care să arătăm autoritățile locale se implică în relația de cuplu. Urmare a demersurilor pe care am început să le facem pe plan local numărul divorțurilor au scăzut la jumătate. Deci, din anul 2012 până în 2014, ca urmare a demersurilor făcute la nivel local, s-au înregistrat mult mai puține divorțuri față de anii anteriori”, a spus directorul DEP Satu Mare.

Statistici sugestive
Potriviti statisticilor Direcției de Evidență a Persoanelor, la nivelul municipiului Satu Mare numărul divorțurilor a scăzut în mod constant. Astfel, dacă în anul 2011 s-au înregistrat un număr de 84 de cererri de desfacere a căsniciei, în anul 2012 numărul acestor cereri a scăzut deja la 69, pentru ca în anul 2013 să se înregistreze doar 45 de cereri de desfacere a căsniciei. Iar, din câte se pare, această tendință s-a menținut și în anul 2014, când doar 46 de cupluri au decis să își pună capăt relației. Așa se face că drept recompensă pentru modelul oferit mai tinerilor sătmăreni, conducerea Primăriei Satu Mare îi recompensează pe vârstnici cu câte o diplomă şi suma de 500 de lei.

Ciprian Bâtea

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts