More


  Se apropie noaptea polară pentru modelul suedez

  - Advertisement -

  Pentru o Europă care nu mai ştie cum să găsească cea mai puţin dureroasă cale către faliment, evenimentele politice recente din Suedia nu au fost suficient de interesante pentru a fi descrise pe larg în presă.

  Punct de reper al bunăstării economice şi sociale din Europa timp de mai multe decenii, ţara nordică trece acum prin cea mai mare criză politică din ultimii cincizeci de ani.

  În urma alegerilor generale din septembrie 2014, s-a format un guvern de coaliţie în jurul Partidului Social Democrat, al cărui preşedinte, Stefan Loefven, a devenit prim-ministru.

  Hotărât să relaxeze o serie de măsuri economice ale guvernului anterior, considerate a fi de austeritate, Loefven, fost sudor şi lider sindical, a prezentat un buget pe măsură în Parlament.

  În urma votului negativ venit din partea Partidului Democrat (n.a. 13% din voturi la alegerile din septembrie 2014 şi locul al treilea în Parlament), care se pronunţă pentru o reducere drastică a numărului imigranţilor, bugetul nu a trecut şi au fost anunţate alegeri anticipate pentru luna martie.

  Influenţa Partidului Democrat, caracterizat de multe ori drept extremist în presa suedeză, arată că, dincolo de titlurile din ziare şi emisiunile televiziunilor, ceva nu este în regulă cu modelul de toleranţă şi deschidere promovat de autorităţi.

  Mai multe informaţii se găsesc pe bloguri, cum este Swedish Surveyor. O ştire recentă arată că “un sat cu 50 de locuitori a fost forţat să primească 76 de imigranţi”. Satul Kall se află în apropierea graniţei cu Norvegia, iar imigranţii vor fi găzduiţi într-un hotel administrat de Hmo Omsorg AB, o firmă specializată în asigurarea celor mai bune condiţii pentru cei cărora le este acordat azil în Suedia. Banii vin, bineînţeles, de la bugetul statului.

  Faptul că oraşele şi satele din apropierea centrelor de primire se confruntă cu o creştere exponenţială a violenţei nu pare să intereseze autorităţile.

  Astfel s-a ajuns în situaţia în care poliţia a publicat harta “zonelor interzise”, unde “instituţiile care trebuie să apere legea au cedat controlul bandelor”, după cum arată blogul Sweden Report.

  Acolo nici măcar ambulanţele nu mai îndrăznesc să intre, personalul medical solicitând dotarea cu echipamente militare de protecţie, inclusiv măşti de gaze.

  Americanul, rezident în Suedia, care publică Sweden Report mai scrie că “situaţia din Malmö (n.a. al treilea oraş din Suedia) a devenit explozivă la propriu”, în urma detonării unei bombe artizanale în faţa Centrului de Justiţie, clădire în care se află atât judecătoria, cât şi biroul procurorului regional.

  În bugetul propus de Stefan Loefven era prevăzută creşterea sumelor alocate găzduirii imigranţilor. Oare aceasta va fi considerată cea mai bună soluţie până când se va ajunge la conflictul deschis dintre localnici şi imigranţi?

  Şi de unde vor veni banii, când sunt necesare sume importante pentru repararea infrastructurii feroviare, care cedează tot mai des?

  Trafikverket, compania de stat care ar trebui să asigure întreţinerea căilor ferate, pe baza contribuţiilor de la firmele de transport, a pierdut controlul, conform unor declaraţii preluate de Sweden Report, iar situaţia căilor ferate este considerată “un simptom al gravelor probleme din societatea suedeză”.

  Ioan Raţiu  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img