More


  Anul editorial sătmărean, o adevărată sărbătoare a cărţii

  =

  curpas

  Profesorul Teodor Curpaş, realizator de emisiuni la Nord-Vest TV şi colaborator al Gazetei de Nord-Vest, a fost premiat la secţiunea literatură-proză în cadrul evenimentului “Anul editorial sătmărean” desfăşurat ieri în organizarea Bibliotecii Judeţene, în colaborare cu Universitatea de Vest “Vasile Goldiș” din Arad – Filiala Satu Mare sub egida Consiliului Judeţean. În total, au fost înmânate 26 de premii pe nouă secţiuni.

  Cea mai importantă sărbătoare a cărţii
  Anul editorial sătmărean, ajuns la cea de a XVI-a ediţie, a fost onorat de prezenţa prefectului Eugeniu Avram, a preşedintelui Consiliului Judeţean, Adrian Ştef, a viceprimarului municipiului Satu Mare, Marcela Papici, precum şi a numeroşi oameni de litere din judeţ. În deschiderea evenimentului, directorul interimar al Bibliotecii Judeţene, Lacrima Camelia Istrăuan, a arătat că prin cele 15 ediții de până acum, Anul editorial sătmărean s-a dovedit a fi unul dintre evenimentele culturale de prestigiu ale județului. “Pe parcursul anilor, această sărbătoare a cărții s-a impus ca fiind un brand al sătmărenilor pasionați de cultură, brand ce a depășit limitele geografice ale județului, fiind apreciat și mai apoi preluat de către alte biblioteci și autorități de rang județean din țară. Prin organizarea acestei sărbători a cărții și a cuvântului scris, dorim să facem cunoscut publicului larg patrimoniul local de tipărituri și alte documente grafice pe care le colecționează, an de an, Biblioteca Județeană Satu Mare și totodată să ducem la îndeplinire una dintre cele mai importante atribuții ale bibliotecii, aceea de a înregistra și de a păstra toate documentele apărute în județul Satu Mare pentru salvarea memoriei culturale locale”, a mai spus Lacrima Camelia Istrăuan.

  Prefectul Eugeniu Avram a felicitat atât organizatorii acestui eveniment, cât şi pe cei care au fost premiaţi. La rândul său, preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Ştef, a declarat că Anul editorial sătmărean este cea mai importantă sărbătoare a cărţii din judeţ. “Ideea organizării acestui eveniment a pornit de la necesitatea de a valoriza eforturile creatorilor din domeniul literaturii, al științelor ori cel al audiovizualului. Ca de fiecare dată, Consiliul Județean Satu Mare a reușit și în acest an să susțină financiar acest eveniment, pentru că suntem conștienți de importanța ”Anului editorial” și de faptul că manifestarea a devenit deja tradițională și face parte integrantă din zestrea de cunoaștere și simțire a acestor meleaguri”, a mai spus Adrian Ştef.

  Cuvinte de apreciere faţă de acest eveniment au mai spus directorul Filialei Satu Mare a Universităţii de Vest “Vasile Goldiş”, prorectorul Gavrilă Ardelean, dar şi viceprimarul Marcela Papici, care a transmis salutările primarului Dorel Coica şi a viceprimarului Radu Roca.

  Peste 25 de premii
  După un scurt moment liric, s-a trecut la premiere. Acordarea premiilor s-a făcut pe nouă secţiuni. Astfel, la secţiunea literatură – proză, premiile au fost adjudecate de Loredana Ştirbu pentru cartea “Secretul Domnişoarei”, Elek Gyorgy pentru cartea “Hoszufeny” şi Teodor Curpaş, pentru cartea “Oameni şi Fapte”, scrisă după emisiunea cu acelaşi nume de la Nord Vest TV. La categoria literatură au mai fost premiaţi poeţii Simonfy Joszef şi Jank Karoly, criticul Ioan Nistor şi Felician Pop la subsecţiunea traduceri.

  La secţiunea “Istorie Locală” au fost premiaţi Viorel Câmpean, Voicu Şichet, Lorand Fazekas şi Doina Molnar, la secţiunea “Carte Ştiinţifică” premiile au revenit editorului Clara Liliana Dragoş, editorului Vegh Balasz Bela, precum şi autorilor Kiss Kalman şi Cziker Andraş, iar la “Secţiunea Religie” premiile au fost acordate Mihaelei Grigorean, preotului Cristian Boloş şi lui Ardai Laszlo Attila. Premiile pentru “Secţiunea Biografii” au revenit lui Claudiu Porumbăcean, lui Viorel Câmpean şi lui Csirak Csaba, Editura “Citadela” a fost premiată la “Secţiunea Edituri Sătmărene”, Revista Acolada şi redacţia ziarului Friss Ujsag au fost premiate la “Secţiunea Reviste”, iar premiul de la “Secţiunea Audio-vizual” i-a revenit lui Adrian Ţineghe. Totodată, au fost înmânate şi trei premii la “Secţiunea In Memoriam” pentru gazetarul Ilie Sălceanu, scriitorul şi filologul Bura Laszlo şi omul de cultură şi profesorul Ioan Gavrilaş.

  Florin Dura  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img