More


  CARTE TIPĂRITĂ ÎN SATU MARE ŞI LANSATĂ ÎN BUCUREŞTI !

  =

  Un profil puternic, lăsat de calmul erudiţiei, de iubirea cu mare măsură, chiar până la capătul consecinţelor, Neamul şi Ţara, limpezind cu supleţea, dorul şi clarul cuvintelor, sufletul şi mintea românilor. Ioan Bar a ştiut să urce şi să coboare împăcat, cu credinţă, cu stil totul în viaţă. A împletit şi despletit firul deopotrivă învolburat şi maiestuos al vieţii. Întocmai aşa îl vedem pe scriitorul Ioan Bar în romanul cu caracter profund autobiografic ,, La voia destinului”, tipărit la editura ,,Daya” din Satu Mare, după ce, tot aici, cu câţiva ani în urmă a scos ,, Brazilia inimii mele”. Acesta este Ioan Bar, maestrul, omul şi diplomat al ţării sale, pe care a slujit-o, departe de ea, cu seriozitatea unui ardelean, care simte ceva puternic în inima sa, despre tot ce înseamnă patrie şi tot ce derivă din acest substantiv, ce pare că se pierde şi dispare treptat din vocabularul uzual al multora, care, de fapt, nu l-au înţeles niciodată. Acesta este eroul cărţii ce numără 324 de pagini, încât Ioan Bar pornit dintr-un sat, aruncat în depresiunea Beiuşului, numit Saucani (Bihor) ajunge să termine un liceu cu nume şi renume din Beiuş, facultatea de drept, studii postuniversitare şi apoi un sfert de veac să fie diplomat şi nu oriunde. A fost ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al României în Brazilia (1996-1999) apoi, peste ani, tot acolo Secretar al Ambasadei, Ambasador al României în Angola (1995-1996), Director al Direcţiei şi Relaţii cu românii din afara graniţelor la MAE, consilier diplomatic, Şeful secţiei consulare la Ambasada din Paris, însărcinat cu afaceri en pied la Ambasada României din Quito (Ecuador), consilier juridic principal în Centrala Băncii Naţionale a României, economist principal la Direcţia valutară şi metale preţioase din BNR, secretar la Direcţia America din MAE.

  Am amintit câteva din activităţile unui diplomat, iar cartea a apărut la momentul potrivit cu tot ceea ce se petrece acum în sferele înalte ale societăţii noastre. Este o carte actuală, utilă, sinceră şi deschisă tuturor categoriilor de cititori. A fost lansată în Bucureşti, în prezenţa multor oameni ce au slujit şi slujesc ţara, lucrători din Ministerul Afacerilor Externe, academicieni, oameni din diverse sfere de activitate. S-au spus multe lucruri interesante despre carte şi despre autor. Păcat că nu s-a făcut lansare în Satu Mare, unde a văzut lumina tiparului, exact cum s-a procedat cu prima carte, ea fiind lansată în prezenţa primarului de atunci, a consilierilor, a profesorilor de istorie, a oamenilor de cultură, etc. Remarc în scrierea lui I.Bar, omul militant şi angajat în iubirea de Neam si Ţară, omul ce n-are nimic susceptibil, gălăgios simulat, ci totul este ardere, onoare, asumare, mărturisire, onestitate, fidelitate. Patriotismul lui este unul etic, al conştiinţei de cauză, al destinului. Şi-a pus în armonie memoria şi conştiinţa, cum puţini au făcut-o. Scrierea lui I.Bar este ceva absolut viu, este ceva în care, pentru care şi alături de care te dăruieşti, păşeşti şi mori.

  Se vede, pe de altă parte, dezgustul, dezamăgirea şi durerea atunci când descoperă oameni nesinceri, falşi, tradători şi incompetenţi. Este acest lucru asemenea marilor iubiri, care, dacă nu pot fi trăite, se plâng şi se tac… De aceea Ioan Bar este, de departe, un senior cu stil, un riguros, dominat de seriozitate, de dreaptă măsura şi judecată, elegant, un trubadur al bunului simţ, care nu ocoleşte să se destăinuie, vorbind de soţ, de soţie, de familie şi implicaţiile în viaţa de zi cu zi.

  Prezentările făcute în capitolele cărţii par amintiri, dar devin străvezii până la temelii, ele rămânând mirabile şi nepieritoare.
  Respiră din carte, Ioan Bar, prin scrierea sa, devine nu numai omul culturii cât un munte, ci o instituţie a dragostei faţă de tot ce înseamnă Românism. Există o vorbă din bătrâni : ,,A fi om e lucru mare, a fi domn e întâmplare,” completată cu ,,Omul sfinţeşte locul”. Aşa a fost şi este Ioan Bar şi cel ce-l cunoaşte i se adresează, acum, cu ,,excelenţă”!

  Copil de ţăran din Saucani, înzestrat cu inteligenţă şi bun simţ, cu dragoste de carte şi multă tenacitate, a trudit, a trecut prin multe încercari până a ajunge atât de sus, dar lunga sa trudă a fost răsplătită prin numeroase premii şi distincţii, pe care le merită cu prisosinţă : Ordinul Naţional ,,Steaua României”, în grad de cavaler, Ordinul ,,Crucea Sudului”- acordat de preşedintele Braziliei, Ordinul de Pinheira, în grad de mare cruce, acordat de guvernatorul statului Parana-Brazilia, diploma de onoare şi laureat ,,Primus interpares”- oferită de Institutul istoric şi geografic din Brazilia, Medalia ,,Tiradentes”, acordată de Adunarea Legislativă a statului Rio de Janeiro etc.

  Constat că Ioan Bar a ştiut să se alăture celor care stau de veghe la hotarele limbii române, ţinând condeiul treaz, transmiţând noilor generaţii adevărate lecţii de dragoste pentru semeni, pentru credinţă, adevăr şi dreptate. Cuvânt de laudă pentru autorul cărţii ,,La voia destinului” şi felicitări cordiale pentru toate realizările sale impresionante!

  Citiţi cartea şi veti avea un prieten pe care-l căutaţi de mult, unul sincer, curat sufleteşte şi cu iubire faţă de dumneavoastră!

  Teodor Curpaş  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img