More


  Clădirea fostului cinema „Popular”, în plină reabilitare

  =

  popular

  De curând au fost demarate lucrările de reabilitare a clădirii fostului cinema „Popular”, a doua clădire de patrimoniu importantă a municipiului Satu Mare după Hotelul Dacia. Reabilitarea este făcută în baza unui proiect transfrontalier cu Ungaria. Imobilul va fi reabilitat în totalitate, iar când lucrările vor fi finalizate acesta va redeveni ceea ce a fost iniţial: „Casa Meşteşugarilor”.

  Se păstrează structura iniţială
  Întreaga clădire a fost transformată într-un adevărat şantier şi se lucrează de zor. Managerul de proiect, Adriana Lenghel, a afirmat că în timpul lucrărilor s-a constatat că, faţă de construcţia iniţială, clădirea a suferit modificări grosolane în perioada comunistă. „Clădirea a fost construită în anul 1911 de Uniunea Breslelor din Satu Mare şi funcţiona ca un spaţiu de activităţi cultural-artistice având denumirea de „Casa Meşteşugarilor”. Aici erau organizate spectacole, întâlniri sau chiar baluri. Clădirea este construită în stil secesionist, foarte simetrică, şi ne dorim să păstrăm structura iniţială. Proiectul a fost făcut pe baza unui studiu care prevede caracteristicile iniţiale ale clădirii. Începând din anii ’60, în această clădire a funcţionat fostul Cinema Popular, apoi, după Revoluţie, aici a fost o discotecă şi o sală de bingo. În această perioadă, regimul comunist a făcut o serie de modificări grosolane pe care, odată cu această reabilitare, le vom îndepărta, iar clădirea va reveni la forma din anul 1911”, a precizat Adriana Lenghel.

  Asistentul tehnic al proiectului, Mircea Vasil, a afirmat că exista riscul ca întreaga clădire să se fi prăbuşit dacă nu se intervenea rapid. „Acoperişul şi şarpanta au fost grav deteriorate, astfel că au apărut infiltraţiile de apă. Dacă nu se intervenea rapid exista riscul ca, într-o primă fază, să se prăbuşească tavanul, după care chiar întreaga clădire. Problema la acoperiş a fost rezolvată, iar acum se lucrează intens în interior”, a precizat Mircea Vasil.

  Casa Meşteşugarilor
  Odată ce lucrările vor fi finalizate, clădirea va redeveni ceea ce a fost odată: „Casa Meşteşugarilor”. Astfel, la subsol vor fi amenajate ateliere pentru ucenicii din breasla meşteşugarilor, la parter va exista o sală multimedia, iar la etaj o sală mare de conferinţe, o sală mică şi biroul administrativ. Tot la parter va fi amenajat un birou cu caracter transfrontalier, gestionat de administratorul clădirii, având destinaţia de a sprijini cooperarea între antreprenoriatul din judeţele Satu Mare şi Szabolcs-Szatmar Bereg. „Clădirii îi va fi atribuit statutul care l-a avut iniţial, de casă a meşteşugarilor. Din păcate, în baza proiectului pe care-l derulăm în prezent clădirea poate fi doar reabilitată, nu şi dotată cu mobilier”, a mai spus managerul de proiect.

  Reabilitarea clădirii fostului cinema „Popular” se face în baza proiectului “Investiţia imobiliară în vederea dezvoltării întreprinderilor româno-maghiare”, finanţat prin Programul de Cooperare Transfrontalieră Ungaria-România 2007-2013, în care municipiul Satu Mare şi Agenţia pentru protecţia mediului sunt parteneri. Valoarea totală a proiectului este de 1,92 milioane de euro din care peste un milion de euro pentru partea sătmăreană destinaţi reabilitării acestei clădiri. Lucrările trebuie finalizate până la finalul lunii iunie.

  Florin Dura  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img