More


  Consilier local în ilegalitate de peste un an

  =

  rusu
  sursa foto: internet

  Consilierii locali liberali din Carei sunt foarte vocali la şedinţe, lansând tot felul de acuzaţii privind încălcarea legii. Însă când vine vorba de unul dintre membrii găştii liberale, treaba se schimbă imediat. Deşi a fost condamnat la închisoare cu suspendare în urmă cu un an şi trei luni, consilierul liberal Marius Rusu ocupă în continuare funcţia de consilier local, fapt ce contravine legii. Deşi consilierii liberali, în frunte cu preşedintele organizaţiei locale, Ilie Ciută, ştiu de accidentul provocat de Marius Rusu şi de condamnarea sa, au preferat cu toţii să tacă mâlc când a venit vorba de colegul lor. Nici măcar Marius Rusu nu a avut obrazul să demisioneze din proprie iniţiativă, sfidând pur şi simplu legea. Este vorba de aceeaşi lege în ai cărei apărători se erijează liberalii careieni ori de câte ori au ocazia.

  Condamnare trecută cu vederea
  Consilierul local liberal Marius Rusu a fost condamnat de Judecătoria Carei, prin sentinţa 294 din 05.12.2013, la şase luni închisoare cu suspendarea condiţionată a executării pedepsei pentru săvârşirea de infracţiuni privind circulaţia pe drumurile publice (OUG nr. 195/2002). Potrivit portalului instanţelor de judecată din România (portal.just.ro), sentinţa nu a fost atacată, devenind definitivă.

  Fiind condamnat, chiar dacă cu suspendare, Marius Rusu ocupă ilegal funcţia de consilier local de peste un an. În Legea 393/2004 privind statutul aleşilor locali, la articolul 9, alineatul 2, se prevede : “calitatea de consilier local sau de consilier judetean încetează de drept, înainte de expirarea duratei normale a mandatului, în următoarele cazuri”, iar la punctul c) se specifică foarte clar “condamnarea, prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă, la o pedeapsă privativă de libertate”. Astfel, potrivit legii, Marius Rusu nu mai are dreptul să ocupe funcţia de consilier local.

  Chiar dacă a fost condamnat cu suspendare, prin esența ei, închisoarea este o pedeapsă privativă de libertate. Suspendarea condiționată a pedepsei este o modalitate de executare a acesteia. Cel puţin asta se arată în motivările sentinţelor instanţelor prin care au respins acţiunile primarilor şi consilierilor locali condamnaţi la închisoare cu suspendare împotriva hotărârilor prin care s-a constatat încetarea de drept, înainte de expirarea duratei normale a mandatului.

  Rusu va rămâne fără funcţie
  Potrivit prevederilor Legii 393/2004 privind statutul aleşilor locali, “în toate situaţiile de încetare a mandatului înainte de expirarea duratei normale a acestuia consiliul local sau consiliul judeţean, după caz, adoptă în prima şedinţă ordinară, la propunerea primarului, respectiv a preşedintelui consiliului judeţean, o hotărâre prin care se ia act de situaţia apărută şi se declară vacant locul consilierului în cauză”. Cu alte cuvinte, locul consilierului local liberal Marius Rusu ar putea fi declarat vacant în cadrul şedinţei de azi a Consiliului Local Carei.

  În cazul în care refuză să adopte o asemenea hotărâre, Prefectura Satu Mare trebuie să cheme în judecată Consiliul Local Carei, solicitând instanţei de contencios administrativ să oblige Consiliul să adopte o hotărâre prin care să constate încetarea de drept, înainte de expirarea duratei normale a mandatului consilierului local, pe motiv că a fost condamnat la o pedeapsă privativă de libertate. Consilierul Marius Rusu poate ataca în instanţă hotărârea, însă şansele sale de a câştiga procesul sunt egale cu zero. Locul său va fi luat de următorul candidat de pe lista USL la Consiliul Local din 2012, adică de social-democratul Nicolae Moldovan.

  Alcoolemie aproape de comă alcoolică
  Urcându-se băut la volan, consilierul liberal Marius Rusu a lovit opt maşini şi apoi a fugit de la locul faptei în decembrie 2012. “În noaptea de vineri, 28 spre sâmbătă, 29 decembrie, în jurul orei 01.55, lucrătorii Biroului Rutier Carei au fost sesizați prin Serviciul Apeluri de Urgență „112” despre faptul că pe strada Mihai Viteazul din municipiu, a avut loc un eveniment rutier soldat cu pagube materiale, iar şoferul vinovat a părăsit locul accidentului. La ora 02.10 a fost depistat în dreptul unui imobil de pe strada Nicolae Titulescu din municipiu, un autoturism marca Volkswagen, care prezenta avarii în partea din față, iar în casa scărilor a fost legitimat și proprietarul autoturismului menționat, în persoana lui Marius R., de 33 ani, domiciliat în Carei. Din cercetările efectuate a rezultat faptul că acesta a condus autoturismul pe raza municipiului Carei, fiind sub influența băuturilor alcoolice, și a avariat un număr de opt autoturisme parcate în cartierul Mihai Viteazul I, după care și-a continuat drumul până la locul în care a fost identificat de polițiști. Fiind testat cu aparatul alcooltest, acesta a indicat o alcoolemie de 0,71 mg/l alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care şoferul a fost condus la Spitalul Municipal Carei pentru recoltarea de probe biologice în vederea stabilirii alcoolemiei. S-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană având o îmbibație alcoolică în sânge peste limita legală”, se arată în buletinul de presă al IPJ Satu Mare din 30 decembrie 2012.

  Szasz Lorand  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img